Tech

Video spektakolare realizuar nga NASA, eklipsi i diellit i parë nga Marsi!

Shikimi i pamjeve më të fundit të një eklipsi diellor në Mars i jep një kuptim krejtësisht të ri frazës “jashtë kësaj bote”. Në fillim të këtij muaji, roveri Perseverance i NASA-s vuri re një nga hënat e Marsit, Phobos, duke kaluar nëpër Diell. Eklipsi prej 40 sekondash u kap nga sistemi i kamerës Mastcam-Z të roverit. Është një eklips i pjesshëm diellor për shkak të madhësisë së hënës. Ndërsa Phobos është më i madhi nga dy hënat e Marsit, ai është ende jashtëzakonisht i vogël, me përmasa 17 x 14 x 11 milje në diametër.

Madhësia e tij e vogël do të thotë se nuk mund të ketë kurrë një eklips total në Mars. Pa marrë parasysh se çfarë, pjesë të diellit do të shikojnë gjithmonë nga prapa hijet e hënave të Marsit. Ky nuk është eklipsi i parë diellor i vërejtur nga Marsi. Roverët e tjerë kanë kapur eklipse nga sipërfaqja e planetit shumë herë më parë, duke përfshirë të vitit 2012. Sipas Laboratorit ‘Jet Propulsion’ të NASA-s, ky filmim i ri është videoja më e zmadhuar e një eklipsi diellor Phobos deri më tani dhe me shpejtësinë më të lartë të kuadrove ndonjëherë.

Kamera Mastcam-Z është një përmirësim i madh për kamerat e roverëve të mëparshëm. Është një kamerë me ngjyra e zmadhueshme dhe ka një filtër diellor që vepron si syze dielli për të reduktuar intensitetin e dritës. Rezultati? Ne mund të shohim hijen e thepisur të Fobos duke kaluar përtej Diellit, së bashku me disa njolla dielli që pikasin sipërfaqen portokalli të yllit tonë.

Pamjet janë gjithashtu të dobishme për shkencëtarët që studiojnë orbitën e Phobos dhe marrëdhënien e tij me Marsin. Ndërsa hëna rrotullohet rreth planetit, të dy trupat ushtrojnë një tërheqje gravitacionale mbi njëri-tjetrin. Fobosi tërheq koren dhe brendësinë e Marsit dhe graviteti i Marsit e tërheq hënën drejt planetit, duke ndryshuar orbitën e saj.

Në fakt, Phobos ka një jetëgjatësi mjaft të kufizuar. Ajo po tërhiqet drejt Marsit me një shpejtësi prej më shumë se 6 këmbë çdo shekull dhe shkencëtarët mendojnë se hëna përfundimisht do të shkëputet në dhjetëra miliona vitet e ardhshme. Fatmirësisht për ne, kjo i lë ende shumë kohë roverëve për të kapur video të mrekullueshme si ajo e publikuar së fundmi.

Publikimi i më shumë se 1500 faqeve të dokumenteve ka hedhur dritë së fundmi mbi punën e një programi sekret të Pentagonit që kaloi pesë vjet duke studiuar alienët dhe të ardhmen në hapësirë. Udhëtimi në kohë dhe teknologjia kundër gravitetit mund të jenë brenda mundësive të njeriut dhe mund të na ndihmojnë të vizitojmë botë të tjera, sipas dokumenteve të publikuara nga Pentagoni.