Bota Botë e Çuditshme

Zbulohet gjatë punimeve në kantier, del në dritë statuja antike e Herkulit!

Një statujë e Herkulit është zbuluar në Romë gjatë punimeve të një kantieri në Parco Scott, në zonën midis Cristoforo Colombo dhe Via Appia Antica. Për të treguar se statuja e mermerit me përmasa reale i përket Herkulit dëshmon prania e shkopit dhe e lëkurës së luanit që mbulon kokën e tij, tipare tipike të ikonografisë së gjysmëperëndisë.

Gërmimet, të cilat arritën në një thellësi prej 20 metrash dhe sipas rregullave në kryeqytetin italian, u kryen me praninë e arkeologëve. Statuja e mermerit me madhësi reale e gjetur në vend raportohet të jetë e Herkulit, një gjysmëperëndi romak i lashtë i njohur si mbrojtësi i të dobtëve.

Sipas raporteve, statuja ka të ngjarë të datojë në periudhën perandorake të Romës, e cila shtrihej nga viti 27 para Krishtit deri në 476 pas Krishtit. Gjetja kujton zbulimin e nëntorit të kaluar të dy duzina statujash bronzi të ruajtura mirë nën themelet e banjave termale në Toskanë. Ato statuja ishin 2300 vjet të vjetra, madje më të vjetra se statuja e Herkulit.

Në faqen e Facebook Parku Arkeologjik Appia Antica sqaron se skulptura doli në dritë gjatë punimeve për riparimin dhe rikuperimin e kanalit të ujërave të zeza, ndërsa falënderon arkeologen Federica Acierno, e cila po ndjek punimet në një zonë me interes arkeologjik. Ndër të tjera, nga përfaqësuesit thuhet se:

Sigurisht mund ta identifikojmë statujën prej mermeri me një personazh të veshur si Herkuli. Në disa pika shembja e gazsjellësit të vjetër, që daton në shekullin e kaluar, kishte çuar në hapjen e humnerave të rrezikshme në park dhe në rrëshqitjen e dheut të kodrës. Prandaj u bë e nevojshme një ndërhyrje e madhe dhe komplekse që përfshin lëvizje të mëdha të tokës dhe që do të pasohet nga një restaurim i plotë i zonës dhe mbjellja e pemëve të reja.

Një afresk që përshkruan Herkulin dhe me origjinë nga Herculaneum, një qytet i shkatërruar së bashku me Pompein nga shpërthimi i malit Vesuvius në vitin 79 pas Krishtit, u kthye në Itali të hënën, së bashku me 59 pjesë të tjera të lashta të trafikuara ilegalisht në Shtetet e Bashkuara. Verën e kaluar, autoritetet amerikane njoftuan se afresku dhe dhjetëra objekte të tjera të trafikuara, të cilat përfunduan në koleksione private në Shtetet e Bashkuara, do të ktheheshin në Itali.

Ndër pjesët më të çmuara që zyrtarët italianë dhe amerikanë u shfaqën gazetarëve në Romë është një enë pijeje e cekët me dy doreza, rreth 2600 vjet e vjetër. Gjithashtu është kthyer një kokë e skalitur prej mermeri, e shekullit të 2-të p.e.s., që përshkruan perëndeshën Athena. Italia tha se veprat e kthyera vlejnë më shumë se 20 milionë dollarë (18 milionë euro) në përgjithësi. Afresku, i bërë në stilin klasik të artit Pompeiian, përshkruan Herkulin si një fëmijë duke mbytur një gjarpër.