Art & Kulturë

6 libra të rinj që duhet t’i lexoni patjetër këtë javë të fundit të 2022!

Filloni vitin e ri me një nga botimet e reja të kësaj jave, duke përfshirë një vështrim të gjallë në librin e këngëve të Amerikës, kujtimet e Jami Attenberg mbi betejat dhe poshtërimet me të cilat u përball kur u bë shkrimtare, përkthime të reja të dramave nga Alexander Pushkin dhe shumë të tjera. Ja 6 libra që ju sugjerojmë të lexoni…

1. LISTENING FOR AMERICA: Inside the Great American Songbook From Gershwin to Sondheim – Rob Kapilow

Fjalët mund të shkojnë aq larg në përshkrimin e magjisë së muzikës, por rrëfimi i Kapilow mund të jetë aq i afërt sa të jetë, duke përzier historinë e muzikës amerikane me analizat e këngëve popullore në një libër të mbushur me njohuri dhe guxim.

2. FIONA AND JANE: Stories – Jean Chen Ho

Këto histori ndjekin dy gra amerikane tajvaneze ndërsa ato rriten në Los Anxhelos, ndahen gjatë të 20-tave dhe lundrojnë miqësinë e tyre në ndryshim. Bota që krijon Ho, shkroi recensentja jonë, Tammy Tarng është:

Ky libër ndihet sikur një shoqe po lexon historinë e tjetrës, duke dashur që ajo të ishte atje.

3. THE MAID – Nita Prose

Ky roman debutues flet për një shërbëtore hoteli të re, neurodivergjente, jeta e rregullt e së cilës përmbyset kur zbulon një trup të pajetë në një nga dhomat e saj. Ajo balancon me kujdes një komplot të ndërlikuar, elementë të misterit të dhomave të mbyllura dhe dëshirën e protagonistit për pranim.

4. I CAME ALL THIS WAY TO MEET YOU: Writing Myself Home – Jami Attenberg

Attenberg sjell dhuratat e saj si romanciere në këtë memoar, duke mbuluar sfidat, sulmet dhe poshtërimet me të cilat është përballur në ndjekjen e një karriere në shkrime me “një impuls të ashpër drejt ndershmërisë”, siç vuri në dukje recensuesja, Claire Dederer.

5. BORIS GODUNOV, LITTLE TRAGEDIES, AND OTHERS: The Complete Plays – Alexander Pushkin. Përkthyer nga Richard Pevear dhe Larissa Volokhonsky.

Ky koleksion paraqet përkthime të reja të pesë dramave nga babai i letërsisë ruse, duke përfshirë “Boris Godunov”, tregimi i një fisniku vrasës rus të shekullit të 16-të që komploton rrugën e tij për në fronin e carit.

6. AMERICAN ESTRANGEMENT: Stories – Saïd Sayrafiezadeh

Sayrafiezadeh shkruan:

Me zhgënjimin dhe disiplinën e një veterani.

Recensenti, Andrew Martin, e vë në dukje shkrimtarin si një praktikues kryesor dhe të përkushtuar të një forme të vështirë. Në këtë përmbledhje tregimesh, surrealizmi i ashpër i Amerikës qëndron përkrah delikates, melankolike dhe kujtimeve.