Health & Beauty Lifestyle

Çfarë ndodh me organizmin tuaj vetëm 20 minuta pasi keni lënë duhanin…

Lënia e duhanit mund të jetë një sfidë e vërtetë, por ajo që është interesante është se duhen vetëm disa orë për të parë ndryshimet. Pra, sa më shpejt të ndaloni duhanin, aq më shpejt do të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve serioze, si kanceri, sëmundjet e zemrës, mushkërive dhe sëmundjeve të tjera të shkaktuara nga duhani. Sipas “Medical News Today”, vetëm 20 minuta pasi e keni lënë duhanin, presioni i gjakut kthehet në normalitet dhe qarkullimi fillon të përmirësohet.

Cigaret përmbajnë shumë toksina, duke përfshirë monoksidin e karbonit, i cili mund të jetë fatal në doza të mëdha dhe parandalon oksigjenin të arrijë në mushkëri dhe gjak. Kështu, 12 orë pas ndërprerjes së duhanit, trupi do të eliminojë monoksidin e tepërt të karbonit dhe niveli i oksigjenit në trup do të rritet. Ju gjithashtu do të flini më mirë, pasi duhanpirësit kanë katër herë më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime të gjumit sesa jo duhanpirësit.

Një ditë pasi të keni lënë duhanin, rreziku për të zhvilluar një atak në zemër do të fillojë të ulet. Gjithashtu, niveli i kolesterolit në gjak do të përshtatet dhe ushtrimet nuk do të duken më të vështira, sepse niveli i oksigjenit në trupin tuaj do të jetë më i lartë, gjë që do të lehtësojë aftësinë tuaj për të ushtruar.

Pirja e duhanit ndikon në mbaresat nervore përgjegjëse për shqisën e nuhatjes dhe shijes, kështu që pasi ta lini duhanin, do të vini re se ato do të jenë më të “mprehta”. Nëse arrini të qëndroni larg cigares për një muaj, do të shihni që mushkëritë tuaja do të funksionojnë më mirë, nuk do të kolliteni dhe nuk do të keni probleme me frymëmarrjen.

Qarkullimi i gjakut do të përmirësohet gjithashtu. Sipas një studimi të ri thuhet se përdorimi i cigareve elektronike mund ta dëmtojë shëndetin njësoj si duhani. Një eksperiment i realizuar në minj ka treguar se ekspozimi ndaj avullit të cigareve elektronike çon në aritmi të zemrës, çrregullim në ritmin e zemrës, që mund të jetë shumë i ngadaltë, shumë i shpejtë ose i parregullt. Një rrahje e parregullt e zemrës mund të çojë në komplikime për jetën, duke përfshirë goditje në tru, mpiksje gjaku dhe madje edhe arrest kardiak në raste të rënda.