Health & Beauty Lifestyle

Gjatë natës teksa jeni duke fjetur ja çfarë ndodh me presionin e gjakut!

Gjumi i parehatshëm dhe vështirësitë për të fjetur rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare. Kjo lidhet me presionin e gjakut, i cili ulet kur flini gjumë të thellë. Përndryshe, nëse e keni të vështirë të flini gjumë, presioni i gjakut me siguri do të rritet. Kërkimet shkencore kanë treguar gjithashtu se pagjumësia, një çrregullim i gjumit që e bën të vështirë “zhytjen” në të dhe për të fjetur më lehtë, lidhet me një sërë sëmundjesh kardiovaskulare, duke përfshirë hipertensionin, sëmundjet e zemrës dhe insuficiencën e zemrës.

Një studim i fundit i publikuar në “Sleep Advances” zbuloi se pagjumësia mund të rrisë rrezikun e sulmit të zemrës, goditjes në tru dhe vdekjes kardiovaskulare. Në hulumtim morën pjesë 1082 pacientë që kishin një problem të caktuar të zemrës ose një lloj ndërhyrjeje. Në fillim, 45% e pacientëve kishin pagjumësi, ndërsa 24% e tyre thanë se përdornin ilaçe për gjumë. Pas rreth katër vitesh monitorimi dhe testimi, studiuesit zbuluan në 225 pacientë deri në 364 efekte anësore të përsëritura kardiake.

Neurologët shpjegojnë se sa efektiv dhe i shëndetshëm është gjumi për trupin nga shtatë deri në nëntë orë në natë dhe çdo gjë nën gjashtë orë është një rrezik për shëndetin mendor dhe fizik. Kjo do të thotë që të mos ketë tendosje fizike një orë para se të shkoni në shtrat, si dhe të hani. Duhet t’i lëmë mënjanë telefonat, sepse rrezatimi i tyre vetëm na dëmton edhe më shumë. Të flini pak orë sipas studimeve, rrezikoni shëndetin tuaj.

Nëse vuani nga presioni i lartë i gjakut, me siguri e matni këtë parametër të shëndetit të enëve të gjakut çdo ditë dhe tani ekspertët paralajmërojnë se duhet bërë sidomos kur ngriheni nga një pozicion ulur ose shtrirë. Personat, presioni i gjakut i të cilëve “kërcen” kur drejtohen ose ngrihen në këmbë, janë në rrezik më të lartë të sulmit në zemër. Kjo vlen veçanërisht për pacientët e rinj dhe të moshës së mesme.