Art & Kulturë

Ekspozita që rishkruan historinë e një artisti të skllavëruar!

Në vitin 1650, qyteti i Romës ishte bujë. Artisti spanjoll Diego Velázquez sapo kishte ekspozuar një portret në brendësinë e kupolës së Panteonit. Juan de Pareja, një burrë andaluzian që ishte skllavëruar dhe shërbente si asistent i Velázquez-it në studio. Jo vetëm që një portret formal i një njeriu me trashëgimi afrikane ishte jashtëzakonisht i rrallë në artin perëndimor në atë kohë, por ngjashmëria e pikturës ishte aq mahnitëse sa një biograf i hershëm i Velázquez-it shkroi se artisti e dërgoi Pareja-n rreth Romës, duke pikturuar në dorë, për ta treguar atë tek të njohurit e tij.

Pareja u bë një personazh i famshëm brenda natës. Menjëherë pas kësaj, ai u lirua nga skllavëria dhe u bë një artist i arrirë në të drejtën e tij në Madrid. Por ai mbetet një figurë e pakapshme brenda historisë së artit, me detaje të jetës së tij të prirur ndaj miteve, pikturat e tij shpesh të keqtrajtuara dhe jo më shumë se dy nga veprat e tij të ekspozuara ndonjëherë në të njëjtin vend. Tani, megjithatë, Pareja po merr shfaqjen e tij më të madhe deri më tani në Muzeun Metropolitan të Artit në New York. “Juan de Pareja: Piktori Afro-Hispanik” grupon pesë nga pikturat e tij së bashku me ato nga bashkëkohësit e tij dhe Velázquez, për të treguar një pamje më të plotë të jetës së tij.

Roli ynë këtu është të përpiqemi të vendosim një themel, të hapim shtigje për të tjerët që të ndjekin, sepse në fakt, ka shumë më tepër që mendoj se mund të dihet. Shpresojmë, procesi i plotësimit të jetës dhe biografisë së tij sapo ka filluar.

Pareja mund të jetë bërë menjëherë i famshëm falë portretit të Velázquez, por dukshmëria e tij brenda botës së artit është zbehur dhe zbehur gjatë shekujve. Keqkuptimet rreth punës së tij kanë vazhduar, pjesërisht sepse ai trajtohej më shumë si “një kuriozitet i historisë” sesa një artist autentik, sipas Pullins. Ai inkuadrim çoi në një “pikë të verbër” të përhapur në gjerësinë e prodhimit artistik të Pareja, pavarësisht se dy nga pikturat e tij mbaheshin në koleksionin e Museo Nacional del Prado në Madrid, vuri në dukje Pullins. Nga shekulli i 20-të, marrëdhënia e Pareja-s me Velázquez-in gjithashtu ishte zbardhur, ai shpesh quhej asistent ose mik i artistit dhe jo një person i skllavëruar. Pjesa më e madhe e asaj që dihet aktualisht për Pareja është falë Arturo Schomburg, një historian afro-latin i Rilindjes së Harlemit, i cili ia kushtoi jetën kërkimit dhe rikuperimit të kontributeve kulturore të figurave diasporike afrikane që historia kishte injoruar.