Health & Beauty Lifestyle

Miliona mikrobe në celularin tuaj, ja mënyra e duhur si të shpëtoni prej tyre!

Shkencëtarët amerikanë kanë argumentuar së fundmi se telefonat inteligjentë pasqyrojnë botën personale të mikrobeve të pronarëve të tyre. Sipas një studimi të ri, më shumë se 80% e baktereve të zakonshme që përbëjnë “gjurmët e gishtërinjve” tonë personale bakteriale përfundojnë në ekranet e telefonave celularë.

Sendet e ndryshme personale, si telefonat celularë, mund të jenë të dobishëm për të gjurmuar përhapjen e baktereve. Ato pasqyrojnë mikrobiomën tonë personale, triliona mikroorganizma të ndryshëm që jetojnë në dhe në trupin tonë, thonë ekspertët. Është zbuluar se përdoruesit e celularëve prekin pajisjet e tyre mesatarisht 150 herë në ditë.

Studiuesit ekzaminuan ADN-në e mikrobeve të gjetura në gishtin tregues të pëllëmbës, si dhe ADN-në e mikrobeve të gjetura në ekranin e celularit të një grupi prej 17 vullnetarësh. Në 51 mostra u identifikuan gjithsej 7000 baktere të ndryshme. Mesatarisht, 22% e baktereve ndaheshin midis markerit dhe celularit. Rreth 82% e baktereve më të zakonshme të gjetura në gishtat e pjesëmarrësve u gjetën gjithashtu në telefonat e tyre.

Kjo është arsyeja pse ai mund të bëhet lehtësisht një bartës i koronavirusit ose në thelb i ndonjë virusi tjetër. Një pecetë e lagur me 70% alkool është gjithçka që na duhet për ta pastruar. Në shtëpi mund të përdorim edhe peceta për pastrimin e sipërfaqeve që përmbajnë zbardhues.

Është e rëndësishme të pastroni edhe kutinë e celularit dhe ta lini të thahet plotësisht përpara se ta rifusni. Duhet të kemi kujdes që të mos lëmë lagështi në vendet ku futen vidhat, porta e karikimit, e kufjeve, etj., por edhe në vendet ku mund të thyhet ekrani. Ndërsa për të kufizuar kontaktin me fytyrën tonë, mund të përdorim edhe kufje ose bluetooth për të folur.