Art & Kulturë Bota Design

Panairi i artit ‘Frieze’ rikthehet në Korenë e Jugut, duke ofruar nxitje të këtij tregu në Azi!

Panairi i artit ‘Frieze’ u kthye në Korenë e Jugut për një vit të dytë të mërkurën, me tregtarët që shpresonin se ngjarja do të jepte një nxitje për tregun lokal të artit në lulëzim, pasi problemet ekonomike shkaktuan një rënie në shitje këtë vit. Blerësit e artit u dyndën në qendrën e konventave COEX të Seulit për të parë veprat më të fundit nga artistë në zhvillim, artin antik gjatë shekullit të 20-të dhe ofertat nga galeritë e njohura, si Galeria Hyundai, Kukje dhe Gana.

Panairi, i drejtuar nga Frieze në pronësi të Endeavour Group, bëri debutimin e tij në Azi në Korenë e Jugut vitin e kaluar, duke tërhequr mbi 70,000 vizitorë. Sipas të dhënave nga Ministria e Kulturës, Sporteve dhe Turizmit:

Tregu i artit të Koresë së Jugut arriti 750.85 milionë dollarë të ardhura për herë të parë në vitin 2022. 

Megjithatë, tregu u tkurr në gjysmën e parë të këtij viti, me vëllimin e shitjeve të artit nga shtëpitë e mëdha të ankandeve të Koresë së Jugut ra 44.8% nga një vit më parë, sipas Shërbimit të Menaxhimit të Arteve të Koresë. Pavarësisht këtij sfondi, tregu i artit të Koresë së Jugut dhe atij aziatik mbeten elastik, tha për Reuters Patrick Lee, Drejtor i Frieze Seoul.

Mendoj se është një lloj evolucioni natyror pasi koleksionistët bëhen pak më të sofistikuar dhe më dallues.

Me zhdukjen e kufizimeve të udhëtimit Covid, Lee është optimist për të pritur më shumë vizitorë ndërkombëtarë gjatë panairit katër-ditor të këtij viti. Mbi 120 galeri nga 30 vende marrin pjesë, me më shumë se gjysma e tyre që funksionojnë në Azi, thanë organizatorët. Lee tha:

Ne kemi një kontigjent të madh vizitorësh nga Kina që vijnë, Japonia, në të gjithë rajonin. Ne kemi bërë shumë kontakte.

Seungjin Chung, themelues dhe drejtor i G Gallery, tha se tregu i artit të Koresë së Jugut ka pasur rritje në vitet e fundit i udhëhequr pjesërisht nga koleksionistët Millennial dhe Gen Z.