Bota

Paralajmëron OBSH: “Një pandemi tjetër më vdekjeprurëse se COVID po vjen”!

Kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë paralajmëroi se bota duhet të përgatitet për pandeminë e ardhshme, e cila mund të jetë madje edhe më vdekjeprurëse se pandemia COVID-19. Në një takim të Asamblesë Botërore të Shëndetësisë në Gjenevë, Zvicër, të hënën, drejtori i përgjithshëm Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus dha një alarm se pandemia COVID-19 është larg të qenit të përfunduar.

Kërcënimi i shfaqjes së një variant tjetër që shkakton rritje të reja sëmundjesh dhe vdekjesh mbetet. Dhe kërcënimi i një patogjeni tjetër që shfaqet me potencial edhe më vdekjeprurës mbetet.

Megjithatë, OBSH kohët e fundit deklaroi se pandemia COVID-19 nuk është më një emergjencë shëndetësore.

Kur të trokasë pandemia e ardhshme dhe do të ndodhë, ne duhet të jemi gati të përgjigjemi me vendosmëri, kolektivisht dhe në mënyrë të barabartë. Ne nuk mund ta heqim këtë kanaçe poshtë rrugës. Nëse ne nuk bëjmë ndryshimet që duhen bërë, atëherë kush do t’i bëjë? Dhe nëse nuk i bëjmë tani, atëherë kur?

Pavarësisht lëshimit të këtyre paralajmërimeve të tmerrshme, Tedros përshëndeti vendimin e fundit të vendeve anëtare të OBSH-së për të hartuar një traktat pandemik, ndërsa miratoi gjithashtu një rritje buxheti, e cila u miratua pasi organizata mori një angazhim për reformat buxhetore dhe financiare, sipas Reuters. Tedros gjithashtu bëri thirrje për negociata të përditësuara mbi Rregulloret Ndërkombëtare të Shëndetit, traktatin që përshkruan gatishmërinë dhe përgjigjet ndaj krizave shëndetësore:

Kështu që bota nuk do të duhet të përballet më kurrë me shkatërrimin e një pandemie si COVID-19.

Pandemia e COVID-19 deri më sot ka vrarë pothuajse 7 milionë njerëz në mbarë botën, sipas OBSH-së, me gati 1.13 milionë vdekje në Shtetet e Bashkuara. Më shumë se 80,000 njerëz vdiqën nga infeksioni koronavirus vetëm në Nju Jork. OBSH ka identifikuar sëmundje ngjitëse përparësi, këto ka të ngjarë të shkaktojnë pandeminë e ardhshme për shkak të potencialit të tyre për t’u përhapur në një rajon dhe për shkak se ka pak, nëse ka, masa për të luftuar përhapjen e tyre.