Health & Beauty Lifestyle

Shkencëtarët zbulojnë proteinën e lakuriqit të natës që mund të ngadalësojë plakjen, të luftojë Covid-in, sëmundjet e zemrës dhe artritin!

Një proteinë nga lakuriqët e natës mund të përmbajë çelësin për ngadalësimin e plakjes njerëzore dhe për të luftuar sëmundjet si Covid, sëmundjet e zemrës dhe artriti, sugjeron një studim. Lakuriqët e natës jetojnë mesatarisht rreth 20 vjet dhe janë të padëmtuar nga patogjenët vdekjeprurës për njerëzit si Ebola dhe Covid.

Kjo ka bërë që shkencëtarët të hetojnë kafshët për të parë nëse qëndrueshmëria e tyre ndaj sëmundjeve mund të funksionojë edhe për njerëzit. Studiuesit në Shkollën Mjekësore Duke-NUS në Singapor zbuluan një proteinë përgjegjëse për mbrojtjen e tyre të pabesueshme imune.

Ai tregoi premtim për minjtë e inxhinieruar gjenetikisht dhe shkencëtarët shpresojnë se përfundimisht mund të përdoret te njerëzit për të shpëtuar miliona jetë. Studiuesit gjetën një version të ndryshuar të një proteine të quajtur ‘lakuriqi i natës ASC2’ e cila ndalon përgjigjen inflamatore te lakuriqët e natës dhe u jep atyre elasticitetin e tyre viral.

Ekipi shkroi:

Rezultatet tona demonstrojnë një mekanizëm të rëndësishëm me anë të të cilit lakuriqët e natës kufizojnë inflamacionin e tepërt të shkaktuar nga virusi dhe stresin me implikime për jetëgjatësinë e tyre të gjatë.

Ata ndryshuan gjenetikisht minjtë për të mbajtur proteinën ASC2, e cila më pas tregoi të njëjtat veti mbrojtëse kundër inflamacionit si lakuriqët e natës, sipas studimit të tyre të botuar në revistën Cell. Ata po hetonin pse lakuriqët e natës janë kaq të mirë në mbajtjen e viruseve. Kur ata testuan lakuriqin e natës ASC2 në qelizat njerëzore, qelizat u bënë më rezistente ndaj sëmundjeve, duke ilustruar ‘potencialin e tij terapeutik’.

ASC2 zbut inflamazomet, pjesa e sistemit imunitar përgjegjës për përgjigjet inflamatore kur trupi është i infektuar. Dr Linfa Wang, një profesor i sëmundjeve infektive të reja në Shkollën Mjekësore Duke-NUS, tha për The Telegraph se lakuriqët e natës ASC2 mund të jenë sekreti i jetëgjatësisë dhe zvogëlimit të vdekshmërisë nga viruset tek njerëzit.

Ai tha:

Mund të mos jetë faktori i vetëm, pasi biologjia nuk është kurrë aq e thjeshtë sa një molekulë apo një rrugë. Por zbutja e përgjithshme e inflamacionit ka shumë të ngjarë të luajë një rol në plakjen e shëndetit te lakuriqët e natës.

Dr Wang shpjegoi se zbulimi i ri mund të nënkuptojë se ilaçet njerëzore mund të bëhen për të imituar ASC2, të cilat më pas mund të trajtojnë viruse të shumta që prodhojnë një përgjigje inflamatore te njerëzit. Ai tha:

Ne kemi paraqitur patenta bazuar në këtë punë dhe po eksplorojmë partneritete tregtare për zbulimin e drogës. Ne shpresojmë të zhvillojmë një klasë të re të barnave anti-inflamatore për sëmundjet njerëzore të drejtuara nga inflamazomet.

Tek minjtë, shkalla e vdekjes nga një virus vrasës i gripit u përgjysmua nga 100 përqind në 50 përqind në ata me përshtatjen ASC2. ASC2 gjithashtu ‘frenoi në mënyrë të konsiderueshme’ virusin Zika, një virus i lindur nga mushkonjat i zbuluar për herë të parë në Afrikë, gjithashtu te minjtë e inxhinieruar gjenetikisht.