Health & Beauty Lifestyle Love & Sex

Përse ndodh që keni dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale? Shkaqet kryesore…

Për disa gra, dhimbja gjatë marrëdhënieve seksuale është shumë e zakonshme. Rreth 3 nga 4 gra në Shtetet e Bashkuara kanë raportuar se kanë ndjerë dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale në një moment gjatë jetës së tyre. “Dyspareunia” është termi shkencor mjekësor për marrëdhëniet e dhimbshme. Ky term i referohet dhimbjes që mund të ndihet para, gjatë dhe pas seksit.

Shkaqet e mundshme për seks të dhimbshëm janë:

1.Dermatiti i kontaktit

Dermatiti i kontaktit është një problem i lëkurës që mund të shkaktojë çarje në lëkurën delikate të vulvës tuaj. Kjo e bën seksin shumë të dhimbshëm. Shpesh ndodh kur gratë kanë reaksione alergjike ndaj sapunëve të parfumuar, lubrifikantëve, prezervativëve ose lavamanëve.

2.Endometrioza

Endometrioza ndodh kur indi që normalisht rreshton brendësinë e mitrës tuaj gjendet në pjesë të tjera të trupit tuaj, zakonisht në rajonin e legenit. Simptomat mund të shfaqen në mënyra që e bëjnë të vështirë diagnostikimin e gjendjes.

3.Vulvodinia

Kjo gjendje ndodh kur dhimbja kronike në vulvën tuaj zgjat më shumë se tre muaj dhe nuk është e lidhur me një infeksion të përgjithshëm ose gjendje mjekësore. Ndjesia e ndjerë në përgjithësi përshkruhet si djegie dhe mund të acarohet thjesht duke qëndruar ulur për një kohë të gjatë.

4.Vaginiti

Disa gra me vaginit përjetojnë inflamacion të dhimbshëm. Shpesh shkaktohet nga një infeksion bakterial. Të tjerë e zhvillojnë gjendjen gjatë menopauzës ose pas kontraktimit të një çrregullimi të lëkurës.

5.Vaginismus

Vaginismusi është një gjendje që bën që muskujt vaginalë në hapjen e vaginës suaj të ngërthehen në mënyrë të dhimbshme dhe të shtrëngohen në mënyrë të pavullnetshme. Kjo e bën të vështirë apo edhe të pamundur hyrjen e një penisi apo lodër seksi. Kjo gjendje mund të ketë shkaqe fizike dhe emocionale.

6.Kistet e vezoreve

Nëse femrat kanë kiste ovariane më të mëdha, ato mund të rëndohen nga penisi gjatë seksit. Këto kiste ndonjëherë edhe çahen, duke rrjedhur lëng. Kistet e vezoreve mund të shkaktohen nga një gjendje tjetër themelore, siç është endometrioza, ose mund të zhvillohen gjatë shtatzënisë.

7.Sëmundja inflamatore e legenit (PID)

PID i lë tubat fallopiane, vezoret ose mitra të përflakur. Nga ana tjetër, kjo e bën penetrimin seksual shumë të dhimbshëm. Kjo gjendje është shpesh një shenjë e një problemi më të madh të shkaktuar nga një infeksion. Duhet të trajtohet menjëherë.

Ndërkaq, të gjithë kanë preferencat e tyre në lidhje me kur duhet të bëni seks, kështu që ne kërkuam mendimin nga ekspertët për njohuritë e tyre dhe përgjigja ka të ngjarë të varet nga ajo që po kërkoni. Por çdo kohë e ditës vjen me përfitimet e veta.