Celebrities Magazine Showbiz

Pse të gjithë në internet po i quajnë këta burra të Hollywood-it: ‘Babygirl’?!

Në internet, personazhi i “Succession” Kendall Roy është përshkruar si shumë gjëra: i dëshpëruar, i dëshpëruar për vëmendje, i dridhur. Por për ndjekësit e tij të paepur, Kendall, e luajtur nga Jeremy Strong, është thjesht “babygirl” ose shqip “një vajzë e vogël”. Në të folurit në internet, ai përshkrues nuk është një përbuzje. Termi është ripërdorur nga fansat në internet për të etiketuar meshkujt e tyre të preferuar të trilluar ose real.

“Babygirl”, i shkruar shpesh si një fjalë, është rritur në popullaritet si një përshkrues jo për vajzat e vogla, por për aktorët meshkuj dhe personazhet prezantues meshkuj. Në muajt e fundit, “babygirl” është bërë një term tërheqës që zbatohet për një sërë burrash. Disa e kanë përdorur fjalën për të përshkruar një burrë që e perceptojnë si të pambrojtur dhe të nënshtruar, ndërsa të tjerë e përdorin atë për të përshkruar burra të ngopur dhe të ndyrë.

Për shkak se metrikat e sakta të asaj që e bën një burrë një vajzë të vogël janë ende të lirshme.

Termi është aplikuar për aktorin Pedro Pascal, si dhe për Joelin, personazhin që ai luan në shfaqjen e HBO “The Last of Us”. Është përdorur gjithashtu për të përshkruar cenueshmërinë e aktorit Paul Mescal dhe çuditshmërinë e aktorit Willem Dafoe. Këta janë vetëm disa nga meshkujt e shumtë që janë cilësuar si “vajzë e vogël”. “Babygirl” është përdorur në kontekstin e tij aktual që të paktën që nga viti 2021, por popullariteti i tij vetëm sa ka vazhduar të rritet, sipas Phillip Hamilton, një redaktor për “Know Your Meme”.

Në vitin 2023, “babygirl” shpërtheu në mediat sociale, shpesh e lidhur me transmetimin e episodeve të televizionit popullor dhe hyri në fjalorin e zakonshëm të internetit. Disa ekspertë vërejnë gjithashtu se “babygirl” shënon një moment historik interesant në gjuhësinë e internetit, në të cilin një term femëror zbatohet për një figurë mashkullore në një mënyrë që nuk është poshtëruese apo nënçmuese.

Media sociale përshpejton përhapjen dhe në disa raste pranimin të fjalëve dhe termave që sfidojnë gjininë, tha Sierra. Por, tha ajo, nuk është e pamundur që një frazë si “babygirl” të hiqet në jetën reale. Është e paqartë se kush e shpiku “babygirl” si një term për meshkujt. Rasti i parë i dokumentuar i frazës që u drejtohet burrave është në një postim të vitit 2017 në Wattpad, një platformë falas ku njerëzit shkruajnë histori. Prej andej, termi u rrit në website si Tumblr dhe u përdor kryesisht për të përshkruar personazhet meshkuj.

Është si e kundërta e asaj që mund të dëshirojë të quhet një tip tipik mashkullor, apo jo? Por në internet ky lloj funksionon. Është një ndryshim në terma që përdoren drejt një audiencë më femërore dhe tani po hapen për një audiencë më mashkullore. Pra, është një hap i ri në aspektin neutral ndaj gjinisë.

https://twitter.com/binxxley/status/1646134684601004034?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1646134684601004034%7Ctwgr%5E16b4c36f0e55824d77e4fdb86b392d1a39057956%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fiframe.nbcnews.com%2FUObl5Bl%3F_showcaption%3Dtrueapp%3D1