Art & Kulturë

Rinovimi i kuzhinës në një apartament në Angli nxjerr në dritë piktura gati 400 vjeçare!

Murale që besohet të jenë gati 400 vjeçare janë zbuluar në një apartament në Anglinë veriore pas një rinovimi të kuzhinës. Luke Budworth, 29 vjeç, partnerja e tij Hazel Mooney, 26 vjeç dhe qeni i tyre Leonard ishin larguar përkohësisht nga apartamenti me një dhomë gjumi në qytetin katedrale të York-ut, ndërsa kuzhina e tyre e re po rregullohej në dhjetor. Pastaj Budworth mori një telefonatë nga kontraktorët. Ai i tha CNN të hënën:

Në një mënyrë shumë të rastësishme ata thanë, ‘a e dinit se ka një pikturë pas këtu’?

Në kohën kur Budworth shkoi të hidhte një sy, dollapët e rinj të kuzhinës ishin në mur, duke mbuluar frizin, e vetmja dëshmi e zbulimit ishte një foto e paqartë e bërë nga montuesit. Edhe pse i zhgënjyer, Budworth, një analist i të dhënave kërkimore në Universitetin e Leeds, dyshoi se një pjesë e paneleve e ngjashme në anën tjetër të zonës së jetesës me plan të hapur mund të fshehë diçka gjithashtu.

Ishte lyer njësoj si pjesa tjetër e murit dhe e dija se ishte bosh. Gjithmonë kam menduar se ndoshta ishte vetëm duke mbuluar disa tuba.

Dyshimi i tij doli i saktë. Sipas Budworth, të dy frizat kanë përmasa rreth 9 këmbë me 4 këmbë, megjithëse ato janë të prera në krye nga tavani. Qyteti i vjetër i Jorkut është i rrethuar nga një mur antik dhe apartamenti i Budworth, të cilin ai e bleu në tetor 2020, shtrihet brenda atij në Micklegate, një nga rrugët kryesore të qytetit. Apartamenti, i cili ndodhet mbi një kafene dhe një dyqan librash bamirësie, është pjesë e një ndërtese gjeorgjiane të renditur të klasës II që daton në 1747.

Ne menduam se ndoshta ishte letër-muri viktoriane, por ishte shumë më tepër se sa e vjetër mendova se ishte fillimisht. Frizi i ekspozuar rishtazi përshkruan një skenë biblike në të cilën një burrë në një kafaz tërhiqet nga një engjëll. Është gjithashtu një burrë në një karrocë të bardhë, i cili duket sikur po shkon drejt mbretërisë së qiejve.

Me të vërtetë i emocionuar, ai kontaktoi Budworth me Anglinë Historike, një organ publik që kujdeset për mjedisin historik të vendit. Një përfaqësues u dërgua më pas për të vëzhguar veprën e artit dhe për të bërë disa fotografi të detajuara profesionale. Anglia historike i dha çiftit një kopje të frizit me cilësi të lartë, me madhësi reale dhe i këshilloi ta mbulonin për ta ruajtur. Duke ndërmarrë disa punë historike me detektivë, Budworth shkoi në internet dhe zbuloi se të dy frizat shfaqnin skena nga një libër i vitit 1635 i quajtur “Emblemat”, shkruar nga poeti Francis Quarles.