Auto & Moto Tech

Së shpejti kompania Apple do të sjell në treg makinën e re por cila do të jetë risia e saj në dukje ‘e pazakontë’?!

Në fillim të kësaj jave, u zbulua se Apple ka punësuar Desi Ujkashevic, një ish-ekzekutiv të Ford-it, për t’iu bashkuar përpjekjeve të projektit Apple Car. Që atëherë, pyetjet vazhdojnë të lindin nëse ‘Apple Car’ do të bëhet apo jo një gjë e vërtetë.

I referuar edhe si ‘Project Titan’, projekti po punon për të krijuar automjetin e parë elektrik vetë-drejtues të Apple. Ai synon të nisë që në vitin 2025, por raportet sugjerojnë se qëllimi është paksa shumë ambicioz.

Por a mund të realizohet në të vërtetë Apple Car?

E raportuar nga Patently Apple, kompania Cupertino ka publikuar sot një patentë të re në lidhje me Apple Car. Patenta mbulon automjetet autonome, veçanërisht një “Sistemi udhëzues” të avancuar që mund të rafinojë destinacionet përfundimtare të makinës.

Patenta vë në dukje se një automjet “autonom” ose “vetëdrejtues” është “i aftë të ndiejë mjedisin dhe të lundrojë drejt destinacioneve me pak ose aspak të dhëna të vazhdueshme nga pasagjerët”. Megjithatë, të dhënat e shoferit mund të jenë të vlefshme për komponentin e kontrollit të lëvizjes të këtij mjeti vetëdrejtues.

Apple sugjeron qartë se Sistemi Udhëzues do të jetë i lehtë për t’u përdorur edhe në zonat ku të dhënat e sakta të hartës mund të mos jenë të disponueshme. Patenta përfshin metoda të ndryshme për drejtimin e automjetit duke përdorur sinjale të ndryshme. Mund të përdorë pajisje të shumta kompjuterike për të treguar destinacionin e automjetit si një qendër tregtare, komplekse zyre, etj.

Mund të identifikohet një rrugë drejt destinacionit dhe mund të arrihet afërsia e destinacionit. Në këtë pikë, mund të nevojiten udhëzime më të hollësishme në lidhje me pikën aktuale të ndalimit të automjetit. Metoda mund të përfshijë më tej zbulimin, duke përdorur një ose më shumë sensorë, një ose më shumë sinjale të gjeneruara nga një individ i autorizuar ose i lejuar të japë udhëzime në lidhje me lëvizjet e automjetit.

Për më tepër, patenta tregon se shoferi mund të përdorë ekranin me prekje të një iPhone ose iPad për të bërë hyrje. Pajisjet mund të shënojnë një pikë ndalimi të synuar, të gjurmojnë një shteg ose të tregojnë një drejtim të synuar duke përdorur një shkop virtual, duket se Siri mund të jetë gjithashtu një mënyrë tjetër për të komanduar automjetin. Individët gjithashtu mund të jenë në gjendje të bëjnë gjeste drejt një hapësire parkimi të synuar duke përdorur një komandë zanore të tillë si “parko atje”.

Vihet re gjithashtu se Apple ka hequr patentat e mëparshme për t’i zëvendësuar me të reja për të përfaqësuar më mirë këtë projekt.