Health & Beauty Lifestyle

Si të evitoni dhimbjen e qafës gjatë natës!

Ditët kur zgjoheni të lodhur e me dhimbje të vazhdueshme të trupit, me siguri që i keni provuar të paktën një herë në jetë dhe i mbani mend. Veçanërisht dhimbjet e qafës, si një pjesë shumë delikate dhe e ndjeshme e trupit, mund të kthehen shumë shpejt në dhimbje kronike. Shkaktarë mund të jenë faktorë nga më të ndryshmit, por për dhimbjen gjatë natës ka një shpjegim specifik nga ekspertët.

Në këtë artikull ne ju tregojmë disa mënyra të lehta dhe të shpejta se si ta evitoni këtë problem që prek një numër shumë të madh njerëzish. Sipas ekspertëve një nga armiqtë kryesorë të kësaj dhimbje është gjumi i keq i natës. Këtu përfshihet si pozicioni i fjetjes ashtu edhe jastëku që përdorni për të vendosur kokën. Disa nga pozicionet më të përhapura të fjetjes janë shumë të dëmshme për qafën, e sidomos për personat që kanë probleme me të.

Kështu gjumi në vend që të kryejë funksion çlodhës, ndikon në tendosjen e lodhjen më të madhe të qafës. Për të kuruar këtë problem specifik, mjekët këshillojnë që të ndiqni disa rregulla po aq specifike. Këtu përfshihet edhe të ndryshoni pak mënyrën tuaj të jetesës apo qëndrimit. Siç thamë, i pari renditet pozicioni i keq i fjetjes. Nëse flini me stomak poshtë dhe kokën e kthyer anash, atëherë duhet të ndërroni pozicionin menjëherë.

Kjo sepse qafa juaj tendosët dhe sforcohet gjatë gjithë natës, pasi shtylla kurrizorë nuk qëndron drejtë. Në vend të kësaj mundohuni të flini duke mbështetur shtyllën kurrizorë mirë në krevat apo anash, gjithnjë në një pozicion të drejtë e të rehatëshëm. Në mbajtjen e shtyllës kurrizore në mënyrën e duhur, ndikon pa dyshim edhe jastëku ku vini kokën. Mundohuni të mos e zgjidhni të fortë dhe shumë të fryrë, por të butë dhe shumë pak të lartë.

Në këtë mënyrë do të ruani balancat e duhura mes kokës dhe trupit dhe shtylla kurrizore do të qëndrojë drejtë. Mjekët këshillojnë përdorimin e jastëkëve të butë me sfungjer të posaçëm. Quhen ‘memory foam’ dhe arrijnë të marrin formën e trupit tuaj. Në këtë mënyrë do të mund të mbështesni qafën në mënyrën e duhur dhe dhimbja e vazhdueshme do të largohet gradualisht.

Ndërkaq, në disa vende, netët po ngrohen më shpejt se ditët falë ndryshimeve klimatike dhe tani, shkencëtarët besojnë se ka një korrelacion midis motit më të nxehtë dhe gjumit më të dobët në zona anembanë botës, sipas një studimi të ri. Shkencëtarët në Danimarkë analizuan të dhëna anonime nga dhjetëra mijëra orë inteligjente dhe shirita dore nga e gjithë bota.