Tech

Tani NASA do të zhvillojë realitetin virtual për të planifikuar misionet e ardhshme në planetin Mars!

Në dekadën e ardhshme, NASA planifikon të kryejë misionet e para me ekuipazh në Mars. Ndërsa misionet robotike kanë ofruar imazhe të sipërfaqes së Marsit për dekada, kjo do të jetë hera e parë që qeniet njerëzore përjetojnë drejtpërdrejt në Planetin e Kuq. Dhe në pritje të këtyre misioneve, NASA dhe partnerët e saj tregtarë (Epic Games dhe Buendea) janë bashkuar me HeroX – platformën kryesore për zgjidhjet me burime të shumta – për të nisur Sfidën e NASA MarsXR.

Kështu, po kërkohen ide novatore që do të çojnë në një mjedis të simuluar që rikrijon atë që astronautët mund të hasin në Mars. Teknologjia e përfshirë njihet si Realiteti i Zgjeruar (XR), një term ombrellë që përshkruan teknologjitë gjithëpërfshirëse si realiteti virtual (VR), realiteti i shtuar (AR), si dhe teknologji të tjera që bashkojnë botën fizike dhe virtuale.

Misioni i Europës për të kërkuar prova të jetës në Mars ka të ngjarë të qëndrojë në pritje për disa vite si rezultat i pushtimit rus të Ukrainës, thuhet në Sky News. Roveri ExoMars i ndërtuar nga Britania do të nisej në shtator me një raketë ruse dhe do të zbriste në sipërfaqen e planetit të kuq me një tokëzues rus. Por sanksionet e kanë lënë pezull misionin, me shumë gjasa të paktën deri në vitin 2026, dhe Agjencia Europiane e Hapësirës (ESA) ende nuk ka propozuar një plan B.

David Parker, drejtori i eksplorimit njerëzor dhe robotik të ESA-s, tha se 22 shtetet anëtare të agjencisë, përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, mund të zgjedhin të vazhdojnë misionin me një partner tjetër – ose të përpiqen të arrijnë në planetin Mars vetëm.

Ne propozojmë, ata vendosin. Është një ngarkesë e çmuar. Nëse do ta bëjmë atë, duhet të jemi të sigurt se do të kemi sukses. Kjo kërkon investime, zhvillim teknologjik dhe përgatitje dhe testim për të na çuar atje. Por, në njëfarë kuptimi, po kthehet në atë që parashikuam shumë kohë më parë, që ishte të kishim një mision plotësisht evropian për të shkuar në Mars. Ajo që ne mund të bëjmë është të flasim me NASA-n për të parë nëse ka kontribute që mund të japin.