Music

Çfarë nuk shkon me zgjedhjet muzikore në shfaqjet e Disneyland, që rrjeti po “vlon” kaq shumë?!

Tekstet nga “Zip-a-Dee-Doo-Dah” janë hequr në heshtje nga lista e paradës së Disneyland’s Magic Happens. Melodia e ka origjinën nga filmi i vitit 1946 “Song of the South”, i cili është kritikuar për paraqitjen e imazheve dhe temave raciste. Zyrtarët e Disneyland konfirmuan për Los Angeles Times se një tekst nga kënga u hoq nga kolona zanore e paradës Magic Happens, e cila mbahet dy herë në ditë në resortin Anaheim. Parada Magic Happens u kthye në park më 24 shkurt, duke i dhënë fund një ndërprerjeje trevjeçare të shkaktuar nga pandemia Covid. Sipas raportit, “Zip-a-Dee-Doo-Dah” është zëvendësuar nga një këngë e vitit 1953 “Peter Pan”.

Përfaqësuesit për Disneyland nuk ishin menjëherë të disponueshëm për koment. Ndryshimi në paradë vjen pas planeve për të mbyllur udhëtimin klasik të parkut Splash Mountain, i cili u projektua me referenca te “Song of the South”. Atraksioni do të rikonfigurohet për të shfaqur tema dhe ikonografi nga shfaqja e vitit 2009 “Princesha dhe Bretkosa”. Splash Mountain u mbyll në resortin Walt Disney World në Florida në janar, megjithëse edicioni Anaheim mbetet në funksion.

Planet për të ripunuar Splash Mountain u njoftuan për herë të parë në qershor 2020, një kohë kur protestat e “Black Lives Matter” u mblodhën në të gjithë vendin për të protestuar kundër vdekjes së George Floyd, Breonna Taylor dhe më shumë amerikanëve të zinj nga duart e zbatimit të ligjit. I vendosur në jug të Shteteve të Bashkuara gjatë epokës së Rindërtimit, “Song of the South” ndjek një djalë të bardhë që miqësohet me një burrë të moshuar me ngjyrë që punon në një plantacion.

Gjatë publikimit të tij në vitet ’40 dhe gjatë ribotimeve të mëvonshme, filmi tërhoqi kritika për përdorimin e stereotipeve raciste dhe konceptimin e tij ahistorik të sistemit të plantacioneve si një partneritet harmonik dhe konsensual midis pronarëve të bardhë dhe skllevërve të zinj. Drejtori i Përgjithshëm i Disney, Bob Iger, ka deklaruar se “Song of the South” është nuk është e përshtatshme në botën e sotme. Filmi nuk është shfaqur në asnjë format vitet e fundit. Ju mund ta dëgjoni këngën e njohur duke klikuar më poshtë: