Lifestyle Sociale

E vërtetuar shkencërisht, ‘vajzat e liga’ janë më të njohura në shkollë!

Të gjithë duan të jenë “in” me turmën popullore edhe nëse njerëzit në atë turmë ku pjesëtarët nuk janë edhe aq të këndshëm. Ashtu si Regina George ishte vajza më e njohur në filmin “Mean Girls” të vitit 2004, në fakt mund të ketë njëfarë shkence prapa pse njerëzit tërhiqen nga miqtë që zotërojnë pak qëndrim. Një studim i ri i botuar në Elsevier’s Evolution and Human Behavior zbuloi se miqësia me njerëz të pahijshëm mund të ishte një mjet mbrojtjeje.

Studiuesit në Universitetin Shtetëror të Oklahomas zbuluan se si burrat ashtu edhe gratë ndonjëherë preferojnë miqtë që ka të ngjarë të jenë “të mbrapshtë” ndaj armiqve të tyre. Meqenëse miqtë tanë shpesh ndërveprojnë me të tjerët, si pozitivisht ashtu edhe negativisht, studimi sugjeroi se duhet të ketë preferenca të ndryshme “jo vetëm për mënyrën se si miqtë tanë sillen ndaj nesh, por edhe për mënyrën se si miqtë sillen ndaj njerëzve të tjerë”.

Studimi anketoi 1,183 individë në komunitetet studentore dhe jostudentore në SHBA dhe komunitetet jostudentore në Indi. Hulumtimi zbuloi se megjithëse shumica e njerëzve duan miq që janë të sjellshëm dhe të besueshëm, njerëzit ndonjëherë preferojnë miq që janë “më të këqij” sesa miqësorë për shembull, “kundër armiqve”, zbuloi hulumtimi. Studimi shpjegon:

Përfitimet e miqësisë varen pjesërisht nga sa miqtë e dikujt e vlerësojnë veten në lidhje me të tjerët, dhe kështu që sjellja e një shoku ndaj të tjerëve mund të ndikojë në rezultatet e dikujt.

Kjo do të thotë se megjithëse njerëzit duan miq që janë të këndshëm për ta dhe për të huajt, sjellja e pakëndshme dhe e egër mund të falet nëse drejtohet nga një kundërshtar dhe duke bërë këtë, ofron mbrojtje. Studimi zbuloi:

Në mënyrë të veçantë, njerëzit duket se preferojnë që miqtë të sillen në mënyra që maksimizojnë përfitimet e miqësisë që merr dikush përmes sjelljes së drejtpërdrejtë (si sillen miqtë ndaj vetes) dhe sjelljes indirekte (si sillen miqtë ndaj të tjerëve).

Shumë modele miqësie dhe llojet e njerëzve që na tërheqin, si miq fillojnë në fëmijëri, vërejnë psikologët. Gjithashtu, fëmijët e këqij mund të kthehen në të rritur të mesëm apo edhe “të mbrapshtë”. Sipas faqes së internetit të Shoqatës për Personalitetin dhe Psikologjinë Sociale:

Shpesh, por jo gjithmonë, ishin ata fëmijë shpesh të poshtër që u bënë të rritur mizorë.

Autorja dhe pediatre Meg Meeker ndau reagimin e saj ndaj gjetjeve të studimit me Fox News Digital (ajo nuk ishte e përfshirë në studim). Ndërsa miqësitë mes fëmijëve mund të jenë “të ndërlikuara”, tha ajo, pritet më shumë nga të rriturit që të nxisin miqësi që janë “të sjellshme, të besueshme, të ndershme dhe disi altruiste”.