Tech

Eklipsi i datës 16 Maj do ta kthejë hënën në ngjyrë të kuqe! A do të kemi mundësinë që ta shikojmë ne atë?!

Hëna e plotë e majit do të jetë shumë e veçantë këtë herë gjatë eklipsit sepse do të shëndrrohet në ngjyrë të kuqe. Hëna do të shkëlqejë dhe do të jetë në ngjyrë të kuqe të ndezur gjatë eklipsit të parë total hënor të këtij viti të dielën, një kontrast i fortë me shkëlqimin e saj të bardhë zakonisht qumështor. Një eklips i pjesshëm do të fillojë në orën 22:27 sipas EarthSky. Eklipsi i plotë do të përfundojë në orën 12:53 të mëngjesit të së hënës dhe eklipsi i pjesshëm do të përfundojë në orën 1:55 të mëngjesit të së hënës.

Një eklips hënor ndodh kur hëna, Toka dhe dielli bien në një linjë, me hënën që kalon nëpër hijen e Tokës, sipas NASA-s. Kur hëna kalon nëpër pjesën më të errët të hijes së Tokës, e quajtur ombra, njihet si një eklips total hënor, tha agjencia hapësinore. Kur rrezet e diellit arrijnë në Tokë, pjesa më e madhe e dritës blu dhe jeshile shpërndahet, ndërsa ngjyrat portokalli dhe të kuqe mbeten të dukshme, kjo është arsyeja pse hëna merr një nuancë të kuqërremtë dhe shpesh quhet “hëna e gjakut”.

Jo të gjithë do të jenë në gjendje të kapin një paraqitje të shkurtër të eklipsit total hënor, sepse do të duhet një natë e tërë për ta parë atë, tha Noah Petro, shefi i Laboratorit të Gjeologjisë Planetare, Gjeofizikës dhe Gjeokimisë të NASA-s. Njerëzit në Amerikën e Jugut dhe në pjesën lindore të Amerikës së Veriut do të kenë një pamje të mrekullueshme të eklipsit hënor. Eklipsi total i Hënës do të jetë i dukshëm në pjesën më të madhe të Afrikës, Evropës dhe Amerikës së Jugut dhe në pjesën më të madhe të Amerikës së Veriut. Rreth dy eklipse hënore ndodhin çdo vit dhe tjetri do të jetë një eklips total hënor në nëntor. Pastaj nuk do të ketë një tjetër eklips total hënor deri në mars 2025.

Si mund ta shikoni eklipsin

Është krejtësisht e sigurt për të parë një eklips hënor me sy të lirë, sipas Petro.

Kjo është gjëja më e mirë për eklipset hënore është se nuk kërkon pajisje tjetër përveç pjesës për të qenë jashtë dhe në një horizont të qartë.

Për kushte optimale shikimi, shmangni dritat e ndritshme dhe ndërtesat e larta që mund të pengojnë shikimin tuaj në qiell.