Bota

Greta Thunberg rrezikon gjashtë muaj burg, çfarë ka bërë këtë radhë aktivistja?

Aktivistja suedeze e klimës, Greta Thunberg, është akuzuar për mosbindje ndaj urdhrave të policisë gjatë një proteste këtë të premte. Ndërkohë, nuk kanë kaluar më pak se dy muaj që kur 20-vjeçari u dënua dhe u gjobit për të njëjtën vepër. Menjëherë pas vendimit të gjykatës, Thunberg dhe aktivistë të tjerë nga grupi mjedisor Reclaim the Future bllokuan rrugën për kamionët e naftës në portin e Malmö dhe u larguan përsëri me forcë nga autoritetet policore.

Thunberg, e cila u ndalua për disa orë janarin e kaluar pas protestave episodike kundër zgjerimit të një miniere qymyri në Lutzerat, Gjermani, ishte iniciatorja e lëvizjes së të ‘Premteve për të Ardhmen’, që filloi me grevat e shkollave në parlamentin suedez, në të cilën ajo vetë mori pjesë kur ishte vetëm 15-vjeçe. 

Që atëherë ajo ka sulmuar vazhdimisht liderët politikë, drejtuesit e industrisë dhe biznesit, duke demonstruar nevojën për të luftuar krizën klimatike. Nëse shpallet fajtore pas arrestimit Greta mund të përballet me një dënim më të ashpër, një dënim maksimal prej gjashtë muajsh burg në Suedi.