Lifestyle

Si të dalësh nga hija e prindërve të tu të suksesshëm dhe me pushtet!

Që kur ai artikull në ‘The New York Magazine’ bëri xhiron e rrjetit, e gjithë bota duket se i ka kushtuar kohën e saj për të zbuluar çdo fëmijë që rrinë në hijen e prindërve të tyre të suksesshëm që mund të gjejnë. Në rast se e keni humbur, ja një përmbledhje e shkurtër e fenomenit: një ‘nepo baby’, shkurtim i fjalës nepotizëm, është djali/bija e dikujt me pushtet ose ndikim, që e kanë përdorur këtë për të siguruar që të kenë një fillim në jetë.

Ndoshta nuk ka një kuadër më të madh të këtyre shembujve se ato në serialin HBO “Succession“, i cili ndjek uljet dhe ngritjet e klanit të trilluar të miliarderit Roy dhe përplasjet e përgjithshme midis vëllezërve dhe motrave për të trashëguar perandorinë mediatike të babait të tyre. Për të shënuar fillimin e sezonit të tij të fundit, ne paraqesim udhëzuesin e MR PORTER për etiketën e nepotizmit dhe lundrimin jashtë hijes së prindërve me ndikim serioz.

1.Asnjëherë mos u anko, gjithmonë shpjegohuni

Çelësi për të qenë një person i mirë është të njohësh veten, të kuptosh se nga je dhe çfarë përfitimesh ke nxjerrë nga kjo. Çdo fëmijë e di që nuk ia dolën vetë, e trashëguan, siç do të bënit me një shtëpi fshati apo bufe të bukur. Pra, të qenit madhështor ose tepër i zhurmshëm është një ‘jo’ absolute. Sigurisht, ju keni disa shqetësime dhe përgjegjësi të pazakonta, por nuk është se duhet të kaloni ditët tuaja në një minierë qymyri.

Një herë kalova një mbrëmje gjatë Art Basel-it në një dhomë gjumi hoteli me pasardhësit e dy prej personazheve më të famshëm të Hollivudit të viteve 1990. Dhe, ata thonin në kor: “Askush nuk e di se sa e vështirë ka qenë për mua”, teksa hipën në një Mercedes të drejtuar nga shoferi i tyre dhe u zhdukën gjatë natës.

2. Gjeni korsinë tuaj – por mos devijoni nga rruga

Një nga tundimet e mëdha të fëmijëve nepo në mbarë botën është të “ndjekin gjurmët”. Ky është një gabim i ngjashëm me Bastisjen Dieppe. Për të lulëzuar si person, ju duhet të kuptoni se çfarë ju bën të lumtur, çfarë stimulon qelizat tuaja.

Le ta pranojmë, ndoshta nuk do të dëshironi të bëni gjë për para, por mund të dëshironi për vetëvlerësim. Mënyra më e sigurt për të munguar besimi në vetvete është të vendosni putrat tuaja të vogla në gjurmët e mëdha të një prindi me një karrierë stratosferike. Gjeni pasionin tuaj dhe vazhdoni me të.

3. Bëhuni të dukshëm, por dijeni se jeni nën hijen e tyre

Me rrezikun e kryerjes së lèse-majesté, është e drejtë të thuhet se një nga spektaklet më të papërshtatshme të viteve 1990 ishte princi i atëhershëm Charles që ankohej pafund për prindërit e tij (kur nuk ankohej për gruan e tij). Nëse nuk doni të dilni si budalla apo dinak, është e mençur të pranoni fatin tuaj dhe të kuptoni se mund të jeni në hijen e lavdisë së tyre për momentin, por jeta është e gjatë dhe, nëse e bëni mirë dhe “vazhdoni punën tuaj”, siç thoshte Sir Winston Churchill, gjërat do të kthehen për mirë.

4. Asnjëherë mos dështoni në testin e kamerierit

Trashëgimia e pasurisë së madhe ose e fuqisë së madhe ndonjëherë mund të duket si një barrë. Por ky është një vlerësim i kufizuar vetëm për ata që do të marrin një pjesë të asaj pasurie të veçantë. Për të gjithë të tjerët, duket sikur ju jeni duke pasur të gjitha ato pallate të mëdha, makina të mëdha dhe turma të zhurmshme. Pra, buzëqeshni, jini të sjellshëm, jini të vëmendshëm, mos jini kurrë të pasjellshëm me ata që nuk mund të përgjigjen. Oh, dhe lini bakshishe të mëdha. Nëse nuk e bëni, patjetër që nuk do të merrni një kurorë në mbretërinë e qiejve, le ta themi kështu.

5. Çfarë do të bënte Jezusi?

Tani, unë e paraprij këtë duke thënë se kjo nuk është menduar të jetë sakrilegji. Por, shikoni, Ai u bë shembull. Mirësia, dashuria ndaj të afërmit tënd, përulësia, kthimi i faqes tjetër. Janë komponentët thelbësorë të jetës së mirë për ata që një ditë do të trashëgojnë. Nëse vetëm Kendall Roy do të mund të përvetësonte disa nga këto mësime, ai do të shihej si më pak i çuditshëm.

Ndoshta mësimi thelbësor është të mos e kuptoni atë që nuk keni fituar? Ndoshta zotërinjtë Warren Buffett dhe Bill Gates dhe të ngjashmit e tyre kanë të drejtë – trashëgimia po korrupton. Siç shkroi Lordi Alfred Tennyson: “Zemrat e mira janë më shumë se kurorat dhe besimi i thjeshtë në gjakun blu“. Dhe Tennyson ndoshta kishte të drejtë.