Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Dhimbja e vazhdueshme e kokës, ndër simptomat më të shpeshta të dehidratimit!

Uji është një aleat i vërtetë i mirëqenies njerëzore, aq sa trupi ka nevojë për të për të kryer të gjitha funksionet e tij jetësore. Uji pa sheqer dhe pa kalori garanton hidratimin e nevojshëm, thelbësor për jetën dhe ne duhet të marrim sasitë e duhura çdo ditë.

Dhe për të kuptuar nëse pimë mjaftueshëm, duhet t’i kushtojmë vëmendje disa simptomave që mund të jenë sinjali i dehidratimit në vazhdim. Sipas kërkimeve të fundit, vetëm një përqindje e vogël e njerëzve i njohin këto shenja, ndërsa 65% e popullsisë nuk është plotësisht e vetëdijshme për to.

Ndër simptomat më të zakonshme që lidhen me një gjendje pak a shumë të rëndë dehidratimi janë goja e thatë dhe urina me ngjyrë të errët. Por nëse këto janë kambanat e para të alarmit, mund të shtohen edhe të tjera si kapsllëku, lodhja e muskujve, infeksionet urinare dhe dhimbja e kokës.

Të qenit i dehidratuar, në fakt, është një gjendje komplekse që vë në vështirësi sisteme të ndryshme të trupit. Kështu, truri mund të hyjë edhe në një gjendje vuajtjeje e cila shprehet me dhimbje koke me intensitet të ndryshëm.

Po kështu, veshkat dhe trakti urinar mund të zhvillojnë infeksione më lehtë. Ndër efektet e tjera që lidhen me dehidratimin, theksojnë ekspertët, nuk duhet të nënvlerësojmë ndjenjën e konfuzionit dhe ndryshimet e humorit, të cilat, sidomos te të moshuarit, mund të kenë rezultate shumë të paparashikueshme.

Prandaj, rëndësia e marrjes së sasisë së ujit të nevojshme për të hidratuar trupin çdo ditë. Dhe këshillohet që të pihet vazhdimisht gjatë gjithë ditës, jo vetëm gjatë vakteve apo në mëngjes. Megjithatë, nëse nuk konsumoni me qejf ujin, mund të hidratoheni edhe me çaj, kafe dhe lëngje. Në këtë mënyrë mund t’i themi lamtumirë edhe dhimbjes së bezdisshme të kokës.

Humbja e peshës është vërtet e vështirë. Duke mos ditur ushtrimet që duhet të bësh, vendos cilat janë ushqimet që duhet të konsumosh dhe kupto nëse ka ndonjë faktor tjetër që të ndikon në rritjen e peshës, si p.sh sa ujë duhet të pish gjatë një dite? Megjithatë, kjo mënyrë mund të jetë edhe pak e imponuar.

Sipas Doctor Oz, para çdo vakti duhet të pish të paktën një gotë ujë. Nëse e zbaton gjithmonë si recetë, rezultatet do të jenë mahnitëse. Kjo mënyrë të ndihmon për të mbushur stomakun, por edhe eliminon shtimin e dhjamit në zonën e barkut. Një gotë ujë para çdo vakti do të ulë ndjeshëm kaloritë që merr trupi gjatë ditës duke të krijuar edhe një ndjesi qetësie në stomak.