Bota

Japonia miraton ligjin për të ndaluar rënien e lindjeve!

Parlamenti i Japonisë miratoi së fundmi legjislacionin e ri për të ndalur rënien e nivelit të lindjeve, pasi vendi shënoi një normë rekord të ulët të lindshmërisë totale vitin e kaluar. Sipas ligjit të ri, qeveria do të rrisë përfitimet e fëmijëve dhe do të zgjasë lejen prindërore.

Miratimi i ligjit të ri vjen pasi qeveria e kryeministrit Fumi Kishida e sheh periudhën që çon deri në vitin 2030 si shansin e fundit për të ndryshuar trendin, me martesat e vona dhe shqetësimet financiare të përmendura shpesh si arsye për rënien e lindjeve. Statistikat e qeverisë zbuluan se shkalla totale e lindshmërisë së Japonisë vitin e kaluar ra në shkallën e saj më të ulët që nga mbajtja e të dhënave në vitin 1947. Shkalla e fertilitetit, që tregon numrin e fëmijëve që një grua pret, ra në 1.20. Viti i kaluar ishte viti i tetë radhazi që Japonia, e cila ka rreth 125 milionë banorë, regjistroi rënie të natalitetit.

Ndërkaq, rikujtojmë se një studim fundit i publikuar nga ‘The Lancet Global Health’ zbulon se të paktën 40 milionë gra përjetojnë një problem shëndetësor afatgjatë të shkaktuar nga lindja e fëmijëve çdo vit. Për të zbuluar rreziqet dhe për të shmangur komplikimet që mund të çojnë në probleme të qëndrueshme shëndetësore, ekspertët e përshkruajnë kujdesin efektiv gjatë shtatzënisë dhe lindjes si një faktor kritik parandalues.

“Shumë kushte pas lindjes shkaktojnë vuajtje të konsiderueshme në jetën e përditshme të grave shumë kohë pas lindjes, si emocionalisht ashtu edhe fizikisht dhe megjithatë ato janë kryesisht të nënvlerësuara, të nënvlerësuara dhe të nënraportuara,”-tha Pascale Allotey, ekspertja e shëndetit seksual.

Studimi identifikoi asnjë udhëzim të fundit të cilësisë së lartë për të mbështetur trajtimin efektiv për 40% të 32 kushteve prioritare të analizuara gjatë një rishikimi të literaturës që përfshin 12 vitet e fundit. Sipas studimit, një sistem shumëdisiplinor shëndetësor jo vetëm që ofron shërbime materniteti me cilësi të lartë dhe të respektueshme, por gjithashtu parandalon shëndetin e keq dhe zbut ndikimin e pabarazive më të gjera dhe është i nevojshëm për të mbështetur gratë dhe vajzat më të cenueshme.