Lifestyle

Në rrethin tuaj shoqëruar mbani ‘kurorën’ si personi më tërheqës?! Ja se çfarë tregon studimi i fundit për ju!

Njerëzit që e shohin veten si tërheqës kanë më shumë gjasa të veprojnë me egoizëm. Të paktën këtë ka zbuluar një studim i ri. Studiuesit kinezë anketuan më shumë se 1300 individë për të vlerësuar se sa të bukur mendonin se ishin si dhe nivelet e tyre të së drejtës dhe egoizmit.

Ata që e vlerësonin shumë pamjen e tyre, kishin më shumë gjasa të vepronin në interesin e tyre. Autorët e studimit u shprehen se:

Hulumtimi ynë sugjeron që në vend që të tregojnë reciprocitet duke i trajtuar mirë të tjerët, njerëzit tërheqës priren t’i marrin ato trajtime si të mirëqena dhe të besojnë se ata kanë të drejtë për më shumë. Shmangia e këtyre paragjykimeve mund të jetë një zgjidhje themelore për reduktimin e sjelljes me interesa personale midis individëve tërheqës.

Njerëzit tërheqës shihen si më inteligjentë, më të sigurt dhe të besueshëm. Edhe pse kur dëgjojmë fjalën “tërheqëse” mendojmë menjëherë për pamjen fizike, ka shumë më tepër karakteristika që na bëjnë tërheqës për të tjerët, ku njëra është më e rëndësishmja, sipas hulumtimeve. Psikologët dhe ekspertët e shëndetit mendor besojnë se dhembshuria është karakteristika që i bën të tjerët “të magjepsur ” nga ne.

Kur flasim për dhembshuri, nuk nënkuptojmë vetëm të ndjejmë keqardhje për dikë ose një situatë, por të zhvillojmë një lidhje të thellë me të tjerët, pa u fokusuar në atë se si duken, kush janë ose nga vijnë. Në thelb, pasi ekspertët e dhembshurisë e perceptojnë lidhjen me tjetrin, interesin dhe mirëkuptimin që tregojmë, pa gjykuar. Përndryshe, ne e quajmë ndjeshmëri.