Health & Beauty

Nëse doni t’i thoni ‘lamtumirë’ problemeve me mishrat e dhëmbëve konsumoni këto vitamina!

Vitaminat luajnë një rol të madh në shëndetin e dhëmbëve. Një nga vitaminat më të rëndësishme është vitamina C ose acidi askorbik. Nuk janë të papërfillshme edhe vitaminat e tjera si vitaminat D, A dhe K. Disa nga vetitë që kanë për shëndetin oral janë reduktimi i gjakrrjedhjes, zvogëlimi i tharjes së gojës, shërimi më i shpejtë i indeve. Hulumtimi i publikuar në Journal of Periodontology studioi marrëdhënien midis niveleve të vitaminës D dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Hulumtimet kanë treguar se një marrje e ulët e vitaminës D lidhet me një rrezik të shtuar të periodontitit, një sëmundje inflamatore e mishrave të dhëmbëve. Rezultatet mbështetën rëndësinë e vitaminës D në mbajtjen e mishrave të dhëmbëve të shëndetshëm.

Vitamina A nga ana tjetër luan një rol të madh në shëndetin oral duke mbështetur mukozën e gojës. Është veçanërisht i dobishëm në formën e beta-karotenit, ndërsa marrja e kësaj vitamine është treguar se redukton tharjen e gojës tek pacientët. Lagështia e mjaftueshme e mukozës së zgavrës me gojë është e rëndësishme sepse zvogëlon rrezikun e akumulimit të baktereve, kariesit dhe inflamacionit të mishrave të dhëmbëve.

Hulumtimet kanë treguar se vitamina A luan një rol kyç në shërimin më të shpejtë dhe rigjenerimin e qelizave të mukozës, të cilat mund të mbështesin shëndetin e përgjithshëm oral. Vitamina A luan një rol në rregullimin e gjeneve dhe sinjaleve që janë përgjegjëse për zhvillimin dhe funksionimin e ameloblasteve, qelizat që formojnë smaltin. Vitamina A në formën e retinoideve ruan zhvillimin dhe funksionin normal të këtyre qelizave. Mungesa e kësaj vitamine mund të kontribuojë në problemet orale.

Vitamina A është thelbësore për ruajtjen e qelizave epiteliale që rreshtojnë zgavrën e gojës dhe mishrat e dhëmbëve, mbron nga infeksionet, nxit mirëmbajtjen e funksioneve normale të indeve, stimulon prodhimin e mukusit dhe në këtë mënyrë redukton grumbullimin e baktereve, mbron nga tharja e gojës, përshpejton e plagëve, mbron nga stresi oksidativ dhe radikalet e lira dhe ndihmon në prodhimin e ameloblasteve, qeliza që marrin pjesë në formimin e smaltit.

Vitamina C është thelbësore për ruajtjen e shëndetit të mishrave të dhëmbëve për shkak të vetive të saj antioksiduese, por edhe për faktin se vitamina C merr pjesë në ruajtjen e niveleve të kolagjenit. Kolagjeni është një pjesë e rëndësishme e indit lidhës në mishrat e dhëmbëve dhe është përgjegjës për ruajtjen e forcës, elasticitetit dhe strukturës. Prania e kolagjenit ndihmon mishrat e dhëmbëve të qëndrojnë të fortë. Përveç kësaj, kolagjeni ndihmon në funksionimin e ligamenteve periodontale.

Kolagjeni është një komponent kyç i këtyre ligamenteve dhe kontribuon në forcën dhe funksionin e tyre. Ruajtja e integritetit të ligamenteve periodontale është e rëndësishme për stabilitetin e dhëmbëve në nofull. Gjithashtu ndihmon në shërimin më të shpejtë të plagëve, ruajtjen e forcës së dhëmbëve dhe shërimin e plagëve.  Vitamina C redukton gjakderdhjen, zvogëlon inflamacionin, merr pjesë në rinovimin dhe mirëmbajtjen e kolagjenit, i cili është vendimtar për shëndetin e mishrave të dhëmbëve.

Vitamina D luan një rol të rëndësishëm në shëndetin oral, pasi ndihmon në përthithjen e kalciumit, i cili është i nevojshëm për forcimin e dhëmbëve. Kalciumi është minerali bazë për ndërtimin dhe ruajtjen e forcës së kockave dhe dhëmbëve. Përveç kalciumit, është e rëndësishme lidhja e vitaminës D me minerale të tjera në trup. Është e nevojshme për shëndetin e kockave të dhëmbëve, smaltit të dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve.

Përveç kësaj, vitamina D për dhëmbët ndihmon në ruajtjen e ekuilibrit të fosforit në trup, një mineral shumë i rëndësishëm për shëndetin e kockave dhe dhëmbëve. Përveç kësaj, ato së bashku ndikojnë në ndërtimin dhe forcimin e kockave dentare. Studimet kanë treguar një lidhje midis marrjes adekuate të vitaminës D dhe uljes së rrezikut të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve dhe përmirësimit të shëndetit të përgjithshëm oral.

Vitamina D mbështet shëndetin e dhëmbëve, mishrave të dhëmbëve dhe smaltit, zvogëlon rrezikun e sëmundjeve periodontale, ndikon në forcën e dhëmbëve, përshpejton shërimin e plagëve, rrit rezistencën ndaj baktereve dhe ndihmon në ruajtjen e prodhimit natyral të proteinave. Vitamina K dhe vitamina E luajnë një rol në procesin e reduktimit të gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve. Në veçanti, vitamina K ndihmon në koagulimin më të shpejtë të gjakut, ndërsa vitamina E promovon procesin e shërimit të plagëve dhe rigjenerimin e indeve.

Vitamina E mbron qelizat nga stresi oksidativ, që do të thotë se ndihmon në ruajtjen e imunitetit, pra shëndetit oral. Stresi oksidativ në qeliza mund të shkaktojë inflamacion të mishrave të dhëmbëve dhe probleme të mëdha me gojë, ndaj është e rëndësishme të ruhet një nivel i mirë i antioksidantëve në trup. Gjithashtu ndihmon në forcimin e sistemit imunitar, që do të thotë se i jep trupit më shumë forcë për t’i rezistuar infeksioneve dhe sëmundjeve.

Vitamina K, e cila është thelbësore për koagulimin normal të gjakut, gjithashtu ndihmon në shërimin e plagëve në gojë dhe mishrat e dhëmbëve. Kjo vitaminë ndihmon në ndalimin e gjakderdhjes dhe nxit shërimin e plagëve, zvogëlon dhe ndalon gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve, kontribuon në ruajtjen e një strukture të shëndetshme të mishrave të dhëmbëve, ndihmon në ruajtjen e densitetit të kockave, mbështet shëndetin e smaltit të dhëmbëve dhe la veti anti-inflamatore.