Aktualitet

Përpjekje për të frenuar kalimet me varka, sekretarja britanike Braverman në Paris!

Për marrëveshje të zgjeruar, në përpjekje për të ndaluar njerëzit që kalojnë Kanalin Anglez me varka të vogla, mes tyre edhe shqiptarë, drejt Parisit udhëtoi sekretarja e Brendshme britanike, Suella Braverman. Shuma që Britania e Madhe i paguan Francës për të mbuluar koston e patrullimeve të shtuara do të rritet nga rreth 55 milion paund në vit në 63 milion, ndërsa numri i oficerëve që patrullojnë brigjet franceze, nga 200 në 300, sipas akordit së rishikuar.

Korrespondenti i BBC-së për Punët e Brendshme, Daniel Sandford tha se marrëveshja  do të pengojë trafikantët e njerëzve që operonin në Francë, por nuk mund t’i japë fund biznesit të tyre.

Londra zyrtare ka theksuar se nuk ka një zgjidhje të vetme për problemin e mijëra emigrantëve që rrezikojnë jetën duke kaluar Kanalin me varka të vogla e të tjera mjete lundruese.

Përveç oficerëve dhe patrullave shtesë, paratë britanike do të lejojnë më shumë përdorim të dronëve e pajisjeve që qartësojnë shikimin gjatë errësirës. Po ashtu do të shpenzohen për shtimin në numër të qendrave të pritjes e largimit në Francë.

Portet franceze do të përfitojnë investime për të rritur përdorimin e CCTV-ve dhe ekipet e qenve zbulues për të parandaluar hyrjet e paligjshme në Mbretërinë e Bashkuar përmes kamionëve. Vëzhguesit nga Britania e Madhe do të vendosen në dhomat e kontrollit francez e anasjelltas, pra ata francezë në dhomat e kontrollit të Mbretërisë së Bashkuar, me qëllimin për të ndihmuar në informimin e dislokimeve të njëri-tjetrit.

Siç shkruan BBC, “numri më i lartë i emigrantëve që kanë kaluar prej fillimit të vitit, pjesërisht i atribuohet rritjes së ndjeshme të shtetasve shqiptarë që kryejnë udhëtimet”, ndërsa mediat britanike u kanë kushtuar edhe reportazhe, për të zbuluar mënyrën si funksionon. Deri tani, këtë vit numërohen 12 mijë shqiptarë që kanë mbërritur në Britaninë e Madhe duke përdorur varka të vogla, krahasuar me vetëm 50 në vitin 2020.

Ndërkohë, shqetësim ka qenë edhe etiketimi i shqiptarëve si të lidhur me krimin, çka çoi në një protestë masive në Londër, më 12 nëntor. Pjesëmarrësit kërkuan shkarkimin e sekretares Braverman dhe presin që qeveria britanike t’iu kërkojë falje.