Botë e Çuditshme

Rizbulohet lulja e egër në Ekuador, besohej se ishte zhdukur prej 40 vjetësh!

Është rizbuluar një lule e egër e Amerikës së Jugut që besohet prej kohësh të jetë zhdukur. Gasteranthus extinctus u gjet nga biologët në ultësirat e maleve të Andeve dhe në pjesët e mbetura të pyjeve në rajonin Centinela të Ekuadorit, pothuajse 40 vjet pas shikimit të tij të fundit. Shpyllëzimi i gjerë në Ekuadorin perëndimor gjatë fundit të shekullit të 20-të çoi në zhdukjen e supozuar të një numri speciesh bimore, duke përfshirë Gasteranthus extinctus, arsyeja pse shkencëtarët i dhanë këtë emër.

Pavarësisht raporteve se më shumë se 97% e pyjeve në gjysmën perëndimore të Ekuadorit janë shkatërruar ose konvertuar në tokë bujqësore, duke përfshirë pjesën më të madhe të kreshtës Centinela, studiuesit filluan të kërkojnë verën e kaluar, duke filluar me pastrimin e imazheve satelitore për të identifikuar pyjet parësore tropikale të paprekura.

Nigel CA Pitman, një nga studiuesit pas zbulimit tha se:

Centinela është një vend mitik për botanistët tropikal. Por për shkak se u përshkrua nga njerëzit më të mirë në këtë fushë, askush nuk e kontrolloi vërtet shkencën. Askush nuk u kthye për të konfirmuar se pylli ishte zhdukur dhe ato gjëra ishin zhdukur. Ne hymë në Centinela duke menduar se do të na thyente zemrën dhe në vend të kësaj përfunduam duke rënë në dashuri.

Lulet e egra tropikale karakterizohen nga petalet e saj neon-portokalli dhe qesja e madhe e poshtme, ku mund të hyjnë dhe dalin pjalmuesit. Studiuesit e identifikuan bimën brenda orëve të para të kërkimit, duke përdorur vetëm imazhe të ekzemplarëve të tharë të herbariumit, vizatime vijash dhe një përshkrim të shkruar për referencë.

Të kujdesshëm për të mos dëmtuar bimët e rralla të mbetura, ata fotografuan dhe mblodhën disa lule të rënë përpara se të merrnin konfirmimin e identitetit të saj nga një ekspert taksonomik. Pavarësisht statusit të rrezikuar, Gasteranthus extinctus do të mbajë emrin e tij. Grupi hulumtues tani po punon me konservatorë ekuadorianë për të mbrojtur disa nga fragmentet e mbetura ku jetojnë lulet Centinelan.

Dawson White, një studiues postdoktoral në Muzeun Field tha se:

Ri-zbulimi i kësaj luleje tregon se nuk është vonë për të kthyer edhe skenarët më të keq të biodiversitetit dhe tregon se ka vlerë në ruajtjen edhe të zonave më të vogla, më të degraduara. Specie të reja janë ende duke u gjetur dhe ne ende mund të shpëtojmë shumë gjëra që janë në prag të zhdukjes.