Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Sapo u ‘rrëzua’ miti, vakti i darkës nuk duhet të jetë i lehtë!

Në të gjitha këshillat për ushqyerje të shëndetshme, na sugjerohet gjithmonë që darka të jetë një vakt i lehtë. Kjo, për shkak se ushqimet që konsiderohen të lehta për stomakun janë të thjeshta për t’u tretur dhe janë një zgjedhje e preferuar për njerëzit që tregojnë kujdes të shtuar shëndetësor, ata që duan të humbin kilogramë ose nuk duan të shtojnë peshë të panevojshme.

Por, nutricionisti Bhuvan Rastogi, i cili shpesh i informon ndjekësit e tij në Instagram për dietën e përditshme dhe rrëzon mitet e të ushqyerit, tani ka treguar pse ushqimet që na bëjnë të ndihemi të ngopur duhet të preferohen ndaj atyre që janë të lehta për stomakun. Rastogi tha se ushqimet që treten shpejt janë përgjithësisht të pasura me karbohidrate dhe pa proteina ose fibra.

Nutricionisti shprehet se ushqimet e lehta janë një opsion i mirë vetëm kur një individ është i sëmurë dhe ka nevojë për energji të shpejtë. Megjithatë, marrja e tyre gjatë gjithë kohës mund të çojë në marrjen e tepërt të karbohidrateve, gjë që mund të çojë më tej në çrregullime të stilit të jetesës.

Nga ana tjetër, ai tha se ngrënia e ushqimeve të të gjitha grupeve e mban njeriun të shëndetshëm dhe të ngopur për më gjatë. Eksperti, duke përmendur se njerëzit nuk e kuptojnë se ngrënia e një pjate të shëndetshme, është në të vërtetë më mirë.

Një nga gjërat më të zakonshme që dëgjoj të thonë është njerëzit është se: ‘Po haj një meze të lehtë, kam diçka të lehtë për darkë’.

Rastogi shpjegoi se ushqimet më të lehta, të cilat në thelb janë energji (kalori), për rrjedhojë kërkojnë shumë pak tretje. Ato kanë indeks të lartë glicemik, e për rrjedhojë nuk shkaktojnë gjendjen e rënduar, megjithatë nuk janë vlerat ushqimore për të cilat ka nevojë trupi i njeriut.

Do të dish se si mund të të ndihmojë vakti i fundit i ditës për të humbur peshë? Këtu është një analizë e nutricionistëve Stephanie Clarke dhe Willow Jarosh, të cilët kanë treguar ekuacionin e darkës ideale, nëse doni të bini nga pesha.