Lifestyle

Shkenca pohon, 6 shenjat që tregojnë se jeni një person i lumtur!

Lumturia nuk mund të matet, por disi shkencëtarë arritën të na qetësojnë. Duke kryer eksperimente dhe sondazhe, ata zbuluan disa gjëra që nuk mund t’i kishit imagjinuar kurrë se mund të ishin shenja të një personi të lumtur. Njihuni me shenjat që mund t’ju vërtetojnë se jeni më i/e lumtur se sa mendoni:

1. Jeni gjithmonë vonë.

Njerëzit që gjithmonë vonohen rezultojnë të jenë më të lumtur dhe madje jetojnë më gjatë. Ata që janë vonë priren të jenë më optimistë për menaxhimin e kohës. Ata mendojnë se mund të bëjnë mijëra gjëra në një periudhë të shkurtër kohore, por në fakt përfundojnë të jenë vonë. Ata që vijnë vonë janë gjithashtu më të qetë dhe nuk panikohen në situata të ndryshme.

2. Ju zgjoheni herët.

Njerëzit e mëngjesit kanë rezultuar më të lumturit. Studiuesit krahasuan zogjtë e mëngjesit dhe bufat e natës dhe zbuluan se këta të fundit ishin më pak të kënaqur me jetën e tyre dhe kishin më shumë sëmundje mendore. Ata që zgjohen herët në përgjithësi kanë një komponent gjenetik që ndrydh depresionin dhe sëmundjet kronike.

3. Ju keni një motër.

Motrat inkurajojnë komunikim më të hapur në familje, gjë që çon në shprehje më të mirë emocionale. Arsyeja kryesore është ndoshta se vajzat e kanë më të lehtë të flasin për emocionet se sa djemtë. Përveç kësaj, motrat përmirësojnë aftësitë tuaja sociale.

4. Ju punoni si luleshitës ose kopshtar.

Është interesante që luleshitësit dhe kopshtarët janë më të lumturit nga të gjitha profesionet. Edhe punët prestigjioze dhe të paguara mirë nuk ofrojnë të njëjtën sa si lumturie. Për shembull, punëtorët më pak të lumtur ishin punonjësit e HR dhe IT, si dhe bankierët.

5. Ju jetoni në Finlandë.

‘Sustainable Development Solutions’ e Kombeve të Bashkuara shkruajti një raport vjetor ku vlerësoi lumturinë e secilit vend. Ndër faktorët më të rëndësishëm janë jetëgjatësia dhe mbështetja sociale. Është interesante se Finlanda është cilësuar si vendi më i lumtur dhe kënaqësia e përgjithshme e jetës është më e lartë atje.

6. Ju hani shumë fruta dhe perime.

Një studim zbuloi se pjesëmarrësit që rritën marrjen e frutave dhe perimeve nga 3-4 racione deri në 8 racione në ditë ishin më të lumtur se më parë. Sasia e lumturisë që ata morën ishte e barabartë me atë të gjetjes së një pune të re.