Botë e Çuditshme

Zgjidhet nga shkencëtarët misteri i këngës së balenave!

Shkencëtarët kanë përpunuar se si disa nga balenat më të mëdha në oqean prodhojnë këngët e tyre. Humpbacks dhe balenat e tjera kanë evoluar një “kuti zëri” të specializuar që u mundëson atyre të këndojnë nën ujë. Studim ka zbuluar gjithashtu pse zhurma që bëjmë në oqean është kaq shkatërruese. Kënga e balenave është e kufizuar në një frekuencë të ngushtë që mbivendoset me zhurmën e prodhuar nga anijet. “Tingulli është absolutisht vendimtar për mbijetesën e tyre, sepse është mënyra e vetme që ata mund të gjejnë njëri-tjetrin për t’u çiftuar në oqean,”-shpjegoi Coen Elemans, nga Universiteti i Danimarkës Jugore.

Balenat Baleen janë një grup prej 14 llojesh, duke përfshirë balenën blu, gunga, minke dhe balenë gri. Në vend të dhëmbëve, kafshët kanë pjata të asaj që quhet baleen, përmes të cilave ata shoshin kafshatën e madhe të krijesave të vogla nga uji. Pikërisht se si ata prodhojnë këngë komplekse ka qenë një mister deri më tani. Prof Elemans dhe kolegët e tij kryen eksperimente duke përdorur laringje, ose “kuti zanore”, që ishin hequr me kujdes nga tre kufomat e balenave të bllokuara, një minke, një gunga dhe një balenë sei.

Më pas ata shpërthyen ajrin nëpër strukturat masive për të prodhuar tingullin. Tek njerëzit, zërat tanë vijnë nga dridhjet kur ajri kalon mbi struktura të quajtura palosje vokale në fyt. Balenat Baleen, në vend të kësaj, kanë një strukturë të madhe në formë U-je me një jastëk yndyre në majë të laringut. Kjo anatomi vokale i lejon kafshët të këndojnë duke ricikluar ajrin dhe parandalon thithjen e ujit.

Ekspertja e komunikimit të balenave, Dr Kate Stafford, nga Universiteti Shtetëror i Oregonit, e quajti studimin novator. “Prodhimi dhe marrja e tingullit është kuptimi më i rëndësishëm për gjitarët detarë, kështu që çdo studim që sqaron se si ata nxjerrin tinguj ka potencialin ta çojë fushën përpara,”-tha ajo. Shkencëtarët kanë treguar së fundmi se është e mundur të bisedohet me një balenë, pas një bisede 20-minutëshe me një balenë gungaçe në juglindje të Alaskës.