Inkuizicionet e tjera
Jorge Luis Borges

Në shkrimet e tij Borgesi krijoi një botë fantastike, krejtësisht subjektive dhe thellësisht metafizike. Teksa përshkruante punën e tij, Borgesi shkruante:

Unë nuk jam as mendimtar as moralist, por thjesht një njeri i letrave, që respekton sistemin e të menduarit, i shkruan mendimet e tij në atë formë letërsie, të cilën ne e quajmë filozofi.

Jorge Luis Borges lindi në Buenos Aires, u shkollua në Zvicër dhe për një kohë të shkurtër jetoi në Spanjë. Më 1921 ai u kthye në Argjentinë, ku krijoi periodikë të ndryshëm me letërsi dhe filozofi, si dhe botoi poezi lirike me temë nga historia e Argjentinës. Gjithashtu, Borges shkroi edhe letërsi filozofike dhe ese ku mund të përmendim botimin e eseve “Otras inquisiciones”, apo “Inkuizicionet e tjera”.

Publikuar: 2005
224 faqe
Përmbledhje

Ky libër i mrekullueshëm i një prej shkrimtarëve të mëdhenj të kohës sonë përfshin ese mbi një gjuhë të propozuar universale, një justifikim të vetëvrasjes, një përgënjeshtrim të kohës, natyrën e ëndrrave dhe ndërlikimet e formave gjuhësore. Borges komenton figura të tilla letrare si Pascal, Coleridge, Cervantes, Hawthorne, Whitman, Valery, Wilde, Shaw dhe Kafka. Me hirin dhe erudicionin e jashtëzakonshëm, ai shtrihet në kohë, vend dhe temë nga Omar Khayyam te Joseph Conrad, nga Kina e lashtë në Anglinë moderne, nga revolucioni botëror deri te zhargoni bashkëkohor.

Vlerësime

Gjithmonë një vend më komod, Borges jo-fiktiv. Disa njerëz e lexojnë atë për të dalë nga zona e tyre e rehatisë, kur e lexoj më duket sikur rrëshqas në duar të ngrohta dhe mbrojtëse. Ai u jep lexuesve të tij gjëra për të menduar; Gjëra të mëdha, sfiduese, nëse dikush me të vërtetë dëshiron diçka për të menduar, duhet vetëm të marrë një ese, çdo ese dhe Borges do ta japë.

Porosit Online