Krokodili
Fjodor Dostojevski

Një nga veprat më pak të njohura të Dostojevskit, “Krokodili” është një tregim i shkurtër satirik që përshkruan një skenar imagjinar në vitin 1864, ku një njeri u gëlltit nga një krokodil dhe i padëmtuar për mrekulli, ai u tundua të niste një lëvizje shoqërore pikërisht brenda barkut të krokodilit, një histori me një mesazh serioz për ekonominë dhe komunizmin.

Publikuar: 2021
259 faqe
Përmbledhje

Tregimtari, të cilin disa lexues mund ta shohin si një qëndrim të fshehtë për vetë Dostojevskin, ose të paktën një personazh që ndan ndjenjat e tij, viziton Arcade, një qendër tregtare, së bashku me mikun e tij, Ivan Matveich, një burokrat rus, së bashku me gruan e tij, Elena Matveich. Ndërsa tregimtari, së bashku me çiftin, vizitojnë Arcade, Ivan është në një humor veçanërisht të mirë. Megjithatë, kur ata vizitojnë ekspozitën e krokodilit, në fakt, thuhet se krokodili i parë që ekspozohet në Rusi, në pronësi të një sipërmarrësi kapitalist gjerman, atëherë gjërat marrin një kthesë katastrofike për Ivanin, pasi ai gëlltitet i tëri nga krokodili.

Edhe pse jo gjithçka është e humbur, pasi zbulohet se Ivani jo vetëm që është gjallë, por ai është gjithashtu mjaft rehat brenda krokodilit. Dhe jo vetëm që duket i pavetëdijshëm për rrethanat e tij të tmerrshme, por edhe i feston ato, duke arritur deri aty sa të riimagjinojë vendin e tij në shoqëri si një lider shoqëror nga brenda barkut të krerëve.

Gruaja e Ivanit, në fillim e mërzitur me gjermanin, urdhëron që krokodilit t’i hapet barku, megjithatë, gjermani refuzon, duke e vlerësuar krokodilin shumë më lart se jetën e Ivanit. Kur tregimtari ofron të blejë krokodilin, gjermani kap momentin e tij dhe kërkon një shumë të jashtëzakonshme, sa nuk bëhet asgjë. Ndërsa historia përfundon, Elena Ivanovna po mendon divorcin dhe Ivan Matveich vendos të vazhdojë punën e tij si nëpunës civil sa më mirë që mundet nga brenda krokodilit.

Vlerësime

Shtypi liberal e shpalli historinë një parodi të ulët të fatit të shkrimtarit socialist rus Nikolai Chernyshevsky, i cili shkroi romanin e tij “Çfarë duhet bërë?” dhe letra të shumta ndërsa ishin të mbyllur në Kalanë e Pjetrit dhe Palit. Megjithatë, Dostojevski mohoi se ngjashmëritë ishin të qëllimshme. E interpretuar zakonisht si një diatribe kundër brezit të Çernyshevskit, është një vepër që shpesh përmendet, por rrallë lexohet.

“Krokodili” është një vepër e rëndësishme letrare, jo vetëm për vetë veprën, por për kritikat me të cilat përballej Dostojevski për shkak të një opinioni të gabuar publik. Ashtu si sot, edhe ne përballemi me të njëjtin problem të një opinioni më të madh publik, i cili nuk është gjithmonë i vetëdijshëm për faktet, ku emocionet mund të ngatërrojnë logjikën tonë.

Porosit Online