Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Mënyrat se si magnezi ndikon në gjumin tuaj!

Nëse keni probleme me gjumin dhe shtesat e melatoninës nuk po funksionojnë për ju, atëherë duhet të kërkoni një mundësi tjetër gjithëpërfshirëse. Shtoni magnezin, një mineral që prodhohet natyrshëm në trupin tuaj. Mënyrat se si magnezi ndikon në gjumin tuaj përfshijnë përmirësimin e cilësisë së gjumit tek disa njerëz, sipas një studimi të botuar në ‘Journal of Research in Medical Sciences’. Studimi thotë se:

Plotësimi i magnezit duket se përmirëson problemet subjektive të pagjumësisë, zgjimin herët në mëngjes, si dhe problemet e pagjumësisë të tilla si përqendrimi i melatoninës dhe kortizolit.

Ndërsa magnezi është tashmë brenda qelizave dhe kockave tuaja, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, ju mund të merrni magnez shtesë nga disa ushqime. NIH rekomandon perimet me gjethe jeshile, bishtajoret, arrat, farat, drithërat dhe më shumë. Në përgjithësi, ushqimet që përmbajnë fibra dietike sigurojnë magnez. Ja se si ndikon magnezi në gjumin tuaj:

1.Mungesa e magnezit lidhet me gjumin e dobët

NIH raportoi se për shkak se shumica e magnezit të trupit tuaj ndodhet brenda qelizave dhe kockave tuaja, është e vështirë të vlerësosh nëse vuan apo jo nga mangësia. Sidoqoftë, një studim i botuar në librin ‘Modulation of Sleep by Obesity, Diabetes, Age, and Diet’ zbuloi se ekziston një lidhje midis magnezit të ulët dhe cilësisë së dobët të gjumit. Nëse keni probleme me gjumin dhe mjeku juaj nuk mund të identifikojë një shkak, pyesni për marrjen e një shtojce magnezi.

2.Magnezi i ulët kontribuon në stres dhe ankth

Ndërsa nuk ka shumë hulumtime rreth asaj se si magnezi ndikon në gjumë, ‘New York Times’ raportoi se është një mineral thelbësor që luan një rol të rëndësishëm në një sërë funksionesh trupore. “Mungesa e magnezit është shoqëruar me nivele më të larta të stresit, ankthit dhe vështirësisë për t’u çlodhur, të cilat janë përbërësit kryesorë të gjumit të mirë gjatë natës”,-tha Dr.Raj Dasgupta, një profesor i mushkërive dhe gjumit në Universitetin e Kalifornisë Jugore. Dasgupta rekomandoi ndryshimin e dietës tuaj.

3.Magnezi mund t’ju ndihmojë të bini në gjumë më shpejt

Studimi i botuar në ‘Journal of Research in Medical Sciences’ zbuloi se ata që morën një shtesë të magnezit ranë në gjumë më shpejt. Ndërsa studimi u krye tek të moshuarit, të cilët kanë më shumë gjasa të kenë mangësi të magnezit, ka gjithashtu shumë prova anekdotale nga njerëzit që pretendojnë se magnezi përmirësoi gjumin e tyre.

4.Ju do të zgjoheni më pak gjatë natës

Nëse të flini nuk është një problem për ju, por të qëndroni në gjumë është, nivelet e duhura të magnezit në trupin tuaj mund t’iu ndihmojë. ‘Medical News Today’ raportoi në një njoftim për shtyp se një studim i kryer mbi gratë në Qendrën Kërkimore të Ushqimit Njerëzor në Dakotan Veriore zbuloi se ato që morën nivele të përshtatshme magnezi nga dietat e tyre flinin më thellë dhe zgjoheshin më pak gjatë natës.

Ndërkaq, një ekspert i gjumit ka shpjeguar pse gjumi me bark mund të shkaktojë probleme në një video virale të mediave sociale. Përdoruesi i TikTok @Levitex përshkroi pse shtrirja në pjesën e përparme me këmbën e përkulur mund të çojë në probleme duke i lënë muskujt tuaj katërkëndësh të zgjatur për një periudhë të gjatë kohore. Ai zbuloi gjithashtu pozicionin ideal për një gjumë të mirë.