Auto & Moto

Për ju që dashuroni makinën Golf, Volkswagen prezanton modelin më të ri!

Volkswagen tashmë edhe zyrtarisht ka prezantuar modelin e ri të Golfit, të quajtur Golf Mk8.5. Golfi i ri ka një dizajn “më të mprehtë”, sistem të ri të infotainment, duke sjellë përmirësime të dukshme mekanike. Ndryshimin më të madh në pjesën e jashtme e paraqesin dritat e rifreskuara LED, ku modeli më i shtrenjtë ka dritat e përparme “full-LED.” Në pjesën e pasme gjenden dritat moderne me grafikë 3D të ngjashme me ato që i ofron Audi në modelet e saj.

Rikujtojmë se vetëm disa ditë më parë, një gjykatë gjermane anuloi një licencë që i kishte lejuar Volkswagenit të rregullonte motorët duke përditësuar softuerin në vend që të riparonte një harduer potencialisht më të shtrenjtë. Softueri në fjalë përdoret në 62 modele të vjetra me motorë nafte të koduar EA-189. Pas skandalit me naftë që njollosi reputacionin e prodhuesit më të madh të makinave në Evropë, grupi Volkswagen ka humbur një tjetër proces gjyqësor në një gjykatë gjermane për zgjidhjen e diskutueshme softuerike të pajisur me modele Euro 5 me naftë. Gjykata administrative në Schleswig, e cila tashmë një vit më parë miratoi një vendim të ngjashëm, anuloi miratimint.

Gjyqtarët tërhoqën lejen që lejoi Volkswagen Group të rregullonte motorët duke përditësuar softuerin, në vend që t’i riparonte ato me pajisje potencialisht më të shtrenjta. DUH pretendoi se motori i koduar EA-189, i cili është një naftë Euro 5 TDI me një vëllim prej 1.6 deri në 2.0 litra, ende shkel rregullat mjedisore.

Këta motorë u trajtuan si një prioritet më i lartë për rehabilitim pasi ka shumë të tjerë në rrugë dhe në një fazë të mëvonshme u mbuluan edhe dizelët me tre cilindra 1.2 dhe 1.4 TDI. Volkswagen argumentoi se këto përjashtime ishin të nevojshme për të mbrojtur motorin nga dëmtimi dhe se besueshmëria e automjetit ishte e para. Prodhuesi gjerman beson se vendimi është i gabuar dhe ka premtuar se do të bëjë ankesë.

Në të njëjtën kohë, Volkswagen beson se automjetet e tyre nuk do të tërhiqen nga rrugët. Kompania tashmë ka apeluar vendimin e shkurtit 2023, i cili tani është në apel. KBA, agjencia gjermane e trafikut rrugor dha leje për përdorim vetëm pasi i kërkoi Volkswagenit të përshtate softuerin e diskutueshëm.

Agjencia do të shqyrtojë vendimin kur versioni i tij i shkruar të jetë i disponueshëm dhe të vendosë për hapat e mëtejshëm. Megjithatë, në të gjithë rrëfimin nuk diskutohet vetëm Volkswagen. Nga DUH është bërë e ditur se padi të ngjashme kanë ngritur edhe kundër të tjerëve që përdorin softuer të ngjashëm, përkatësisht makinave Mercedes, BMW, Fiat të krijuara gjatë bashkëpunimit me Stellantis dhe 15 prodhues të tjerë të makinave.