Auto & Moto Tech

Si do të duken makinat në vitin 2050 sipas ekspertëve dhe AI?!

Teknologji të tilla si drejtimi autonom, ekranet e nanoteknologjisë dhe realiteti i shtuar janë të gatshme të riformojnë makinat që ne ngasim, kanë thënë ekspertët për DailyMail.com. Ata parashikojnë që ne nuk do t’u afrohemi makinave me çelësa dhe do të mbështetemi në satnav makinat do të vijnë tek ne, të lidhura në rutinat tona të përditshme dhe të gatshme për të na argëtuar.

Avatarët humanoidë të AI do të dinë se çfarë duam paraprakisht dhe do të na drejtojnë drejt destinacioneve tona me makina me energji elektrike ose hidrogjen. Teknologji të tilla si drejtimi autonom ‘i plotë’ një makinë që është e vetëdijshme dhe e aftë të bëjë zgjedhjet e veta – dhe automjetet fluturuese do të riformojnë qytetet përreth nesh. DailyMail.com përdori gjeneratorin e njohur të artit të AI Midjourney për të krijuar imazhe se si mund të duken makinat, ambientet e brendshme të makinave dhe rrugët e së ardhmes bazuar në këto parashikime.

Makina e së ardhmes do të jetë elektrike, autonome dhe e fuqizuar nga AI, shpjegon Przemysław Krokosz, ekspert i teknologjisë së fundit dhe të integruar në ofruesin global të zgjidhjeve softuerike Mobica. Deri në vitin 2035, ngasja autonome parashikohet të krijojë 300 miliardë deri në 400 miliardë dollarë të ardhura, sipas McKinsey. Pasagjerët mund të ndërveprojnë me AI që fuqizon makinën e tyre në formën e një avatari holografik me një personalitet që i përshtatet shijeve të shoferit. Z. Krokosz tha:

Inteligjenca Artificiale (AI) në bord të automjetit do të jetë në gjendje të njohë pasagjerët dhe të rregullojë cilësimet dhe kontrollet e automjetit sipas preferencave të tyre me aftësinë për t’iu përgjigjur çdo pyetjeje dhe për të mbajtur një bisedë tërheqëse, mes detyrave të tjera. Kjo AI ka të ngjarë të përfaqësohet nga një avatar holografik i animuar, i cili mund të flasë dhe të reagojë në një mënyrë të ngjashme me njeriun.

Brendësia e makinave të së ardhmes do të riformohet pasi pasagjerët do të çlirohen nga ‘telashi’ i drejtimit, beson zoti Krokosz. Brenda makinave, realiteti virtual dhe i shtuar do të krijojë argëtim që është si hologramet e jetës reale. Krokosz tha:

Ata do të kenë kohë të lirë në dorë, të cilën mund ta kalojnë duke qenë produktivë ose në argëtim, pushim dhe relaksim. Ne kemi parë tashmë lojëra në automjete, por përparimet në projeksionet holografike do të sjellin përvoja më zhytëse dhe tërheqëse në argëtimin në bord pa pasur nevojë për syze AR/VR.

Ndërsa makinat kalojnë drejt të qenit plotësisht autonome, njerëzit mund t’i përdorin ato si një hapësirë pune, shpjegon Bertrand Boisseau, Drejtues Automotive në Canonical. Boisseau tha:

Shumica prej nesh tashmë marrin telefonata biznesi nga automjetet tona. Por në të ardhmen shumë të afërt, makinat tona mund të bëhen hapësira edhe më të përqendruara te produktiviteti, duke mundësuar video thirrje dhe bashkëpunim të avancuar të punës. Kompanitë e automobilave mund të bëhen së shpejti më shumë si kompani të teknologjisë që ofrojnë përmbajtje dhe shërbime të lidhura.