Health & Beauty Lifestyle

Bimët që mbani në shtëpi dhe nuk e dini se janë “armik” për shëndetin tuaj!

Të gjithëve na pëlqen t’i bëjmë shtëpitë tona të duken dhe të kenë erë të këndshme dhe kjo është kur i drejtohemi bimëve. Ata mund të shtojnë një ngjyrë dhe të ndriçojnë një dhomë. Por disa bimë që mund të duken të padëmshme, në fakt mund të jenë toksike ose helmuese.

Njihuni me disa nga këto bimë:

1. Manaferrat ‘Holly’

Holly lidhet me Krishtlindjet dhe përdoret për të dekoruar kurora. Por manaferrat përmbajnë një toksinë të quajtur saponin. Nëse gëlltitet sasi e madhe, mund të shkaktojë ngërçe në stomak dhe të vjella.

2. ‘Zambaku i Luginës’

Kjo bimë ka një erë të ëmbël, por të gjitha pjesët e lules janë toksike. Zambaku i Luginës mund të jetë jashtëzakonisht i rrezikshëm pasi ka një toksinë që irriton traktin gastrointestinal dhe dëmton zemrën e qenve, maceve dhe kuajve. Mund të jetë fatale për kafshët e vogla.

3.’Veshtulla’

Këto bimë mund t’i bëjnë shtëpitë tona të ndihet se kanë ardhur Krishtlindjet, por nëse bima ose manaferrat hahen, ato mund të shkaktojnë probleme serioze, duke përfshirë dhimbje stomaku, diarre dhe të vjella.

4. ‘Wisteria’

Të gjitha pjesët e bimës konsiderohen toksike, por bishtajat dhe farat janë edhe më shumë. Konsumimi i vetëm 2 prej farave mund të shkaktojë sëmundje serioze. Simptomat përfshijnë djegie orale, dhimbje stomaku dhe të vjella, si dhe konfuzion, humbje të vetëdijes dhe dobësi.

5. ‘Qershitë e Jeruzalemit’

E gjithë bima është helmuese, por frutat e vogla të kuqe dhe portokalli janë shumë të fuqishme. Helmi ndikon në sistemin nervor gastrointestinal dhe qendror. Simptomat përfshijnë delirium, haluçinacione, tronditje, paralizë, dhimbje koke dhe frymëmarrje të ngadalshme.

6. ‘Gjarpri i bardhë’

Kjo bimë mund të shkaktojë dobësi të muskujve dhe dridhje. Nëse njerëzit pinë qumështin e një kafshe që ka ngrënë këtë bimë, ata gjithashtu mund të përjetojnë këto simptoma.

7.’Rododendron/Azaleas’

Këto bimë janë toksike për kafshët shtëpiake dhe mund të ndikojnë në zemrën dhe muskujt e tyre. Simptomat përfshijnë derdhje të tepërt, dobësi, ulje të oreksit dhe të vjella.

 8.’Foxglove’

Pjesë të kësaj bime përdoren në ilaçe të ndryshme. Ai përmban një ilaç që përdoret për trajtimin e zemrës. Megjithatë, është e pasigurt të përdoret ose të merret si ilaç. ‘Foxglove’ mund të shkaktojë funksion të parregullt të zemrës dhe mund të jetë fatale për shëndetin tuaj. Mund të shkaktojë gjithashtu turbullim të shikimit, dhimbje stomaku, të vjella, marramendje dhe rrahje anormale të zemrës.