Auto & Moto Bota Tech

Krijohet makina diellore Lightyear 0, mund të funksionojë për muaj të tërë pa u karikuar!

Kompania holandeze Lightyear ka zbuluar se makina e parë diellore tani është e gatshme për prodhim në botë. Lightyear 0 është një sedan familjar me panele diellore të integruara, të afta për të gjeneruar deri në 70 km drejtim të makinës pa pagesë në ditë. Pasi ka rritur fuqinë e saj punëtore deri në 500 njerëz dhe ka lidhur marrëveshje me më shumë se 100 furnitorë, Lightyear është shumë serioz në lidhje me këtë sipërmarrje dhe gati për të filluar prodhimin.

Makina e saj e parë është kjo sedan elektrik me katër dyer, me bateri të mjaftueshme në bord për të ofruar 560 km në autostradë me shpejtësi 110 km/h (68 mph), edhe pa ndriçimin e diellit. Ky është një numër mjaft mbresëlënës; në testimin WLTP, Lightyear 0 ofron 625 km rreze, ose gati 4 për qind më shumë se Modeli 3 i Tesla-s me rreze të gjatë AWD. Lightyear thotë se është zhvilluar motori më efikas elektrik ndonjëherë dhe se këto shifra të diapazonit vijnë nga një paketë baterie që mban vetëm 60 kWh. Për krahasim, Model 3 Long Range AWD raportohet se ka një paketë 82 kWh.

Pra, edhe nëse diapazoni WLTP është shumë më i vogël se ajo që kompania shpresonte gjatë testimit të shpejtësisë së lartë në shkurt, Lightyear ende tërheq më shumë rreze nga bateria dukshëm më pak se Tesla, duke përdorur vetëm 10.5 kWh për 100 km ( 62 milje) ndërsa bënte 110 km/h në autostradë.

Por një pjesë e tij vjen gjithashtu nga një fokus i qëllimshëm te efikasiteti në kurriz të performancës: 0 i duhen plot 10 sekonda për të përshpejtuar nga 0-100 km/h dhe do të arrijë në vetëm 160 km/h (99 mph). Por do të shpenzojë shumë më pak kohë në një karikues. Panelet diellore nuk mund t’ju japin një karikim të plotë të baterisë në një ditë me diell, por sigurisht që mund të japin një kontribut dhe ja ku qasja e parë e efikasitetit të Lightyear shpërblen. Në kushte ideale, panelet diellore që mbulojnë kapakun dhe çatinë e shpejtë mund të prodhojnë deri në 1,05 kW karikim të vazhdueshëm.

Gjatë gjithë ditës së verës, Lightyear thotë se mund të lëvizë deri në 70 km. Kjo është dy herë më shumë se sa mund të marshonin legjionet romake të shpejta me rrufe brenda një dite. Shtoni një bateri të plotësuar plotësisht dhe Lightyear thotë se nëse udhëtimi juaj i përditshëm është më pak se 50 km (31 milje), mund ta vraponi këtë gjë për muaj dhe mijëra kilometra, përpara se të keni nevojë ta lidhni në prizë.

Karikimi diellor mund të kontribuojë deri në 10 km (6.2 milje) rreze në orë. Në një prizë shtëpiake, do të karikohet me 32 km/h (20 mph) dhe do të karikohet me shpejtësi deri në 520 km/h (323 mph) aty ku është e disponueshme infrastruktura.