Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST
Health & Beauty Love & Sex

Kur dashuria që keni ndaj dikujt “përkthehet” në një përqafim, ju jeni duke i bërë vetes këto të mira!

Përqafimet janë të mira për shëndetin tuaj dhe janë edhe më të rëndësishme kur mund të përqafoni dikë që doni. Prekja është një mjet komunikimi po aq i rëndësishëm sa fjalët dhe një përqafim është thelbësor për mirëqenien tonë emocionale. Por a e dini se cilat janë përfitimet shëndetësore? Njihuni me to:

1.Zvogëlojnë stresin.

Përqafimet janë mënyra të mahnitshme për të lehtësuar stresin. Nëse dikush që e doni është i stresuar, ka shumë të ngjarë që të ketë nevojë për një përqafim. Kur i tregoni një personi mbështetjen dhe kujdesin tuaj përmes prekjes, mund të zvogëloni automatikisht ndjenjën e shqetësimit ose dhimbjes së tij.

2.Ato forcojnë sistemin imunitar.

Në një studim, studiuesit zbuluan se në mesin e 400 pjesëmarrësve, ata që kishin një sistem imunitar më të fortë dhe morën më shumë përqafime kishin më pak të ngjarë të sëmureshin.

3.Janë të mira për zemrën.

Mund t’ju ndihmojë ta bëni zemrën tuaj të punojë më mirë në situata stresuese duke e mbajtur atë në një shëndet më të mirë.

4.Ato ju bëjnë më të lumtur.

Ato stimulojnë lirimin e një hormoni të quajtur oksitocinë. I njohur nga disa pseudonime si hormoni i dashurisë ose kimikati i përqafimit, oksitocina lëshohet kur uleni pranë dikujt që e doni, e prekni ose e përqafoni.

5.Ju japin më shumë besim.

Kur ishit fëmijë, përqafimet shpesh nënkuptonin dashuri, respekt dhe konfirmim. Prandaj, që në moshë të re, ne i lidhëm shprehjet prekëse të dashurisë me vetëvlerësimin tonë.

Rikujtojmë, se trupi ynë na dërgon vazhdimisht sinjale për të na bërë të kuptojmë se diçka nuk shkon, po na takon neve t’i kuptojmë dhe dëshifrojmë ato. Trupi ynë përpiqet të komunikojë me ne edhe kur përjetojmë situata destabilizuese emocionale. Për shembull, në rastin në të cilin ne qëndrojmë besnik ndaj një angazhimi sentimental edhe nëse marrëdhënia nuk na bën të lumtur.