Art & Kulturë Design

Veprat artistike të Picasso-s të ekspozuara në një restorant në Las Vegas së shpejti në ankand!

11 vepra arti të Pablo Picasso-s që ishin ekspozuar në një restorant në Las Vegas për më shumë se 20 vjet do të dalin në ankand këtë tetor, vetëm dy ditë para asaj që do të kishte qenë 140-vjetori i artistit. Veprat e artit kishin qenë prej kohësh të ekspozuara në një restorant francez dhe spanjoll me yje Michelin në Bellagio, i frymëzuar nga jeta dhe vepra e tij.

Koleksioni i cili përfshin piktura, punime në letër dhe një vepër qeramike ka një vlerësim të kombinuar prej 104.2 milion dollarë, sipas shtëpisë së ankandeve “Sotheby”, e cila po organizon shitjen. Brooke Lampley, kryetarja e Sotheby’s tha se:

Është një koleksion enciklopedik i punës së Picasso-s, që përmban vepra arti nga 1917 deri në 1969, pra praktikisht kohëzgjatja e gjithë karrierës së tij. Ai jep një pamje shumë të plotë të diversitetit dhe pasurisë së jashtëzakonshme të karrierës së tij.

Ndër 11 veprat është “Femme au béret rouge-orange”, një pikturë me vaj e Marie-Thérèse Walter, një modele e re franceze me të cilën artisti pati një lidhje shumëvjeçare në fund të viteve 1920 dhe 1930. Lampley shprehet se:

Unë thjesht e dua periudhën Marie-Thérèse, sepse është periudha më e sinqertë dhe romantike e karrierës së Picasso-s.

Ajo vuri në dukje se disa nga zgjedhjet stilistike të artistit, duke përfshirë fytyrën e dyfishtë të stilit kubist dhe beretën e Walter, të kujtojnë pikturat e tij të famshme të një partneri tjetër romantik, fotografes Dora Maar.

Ju mund të shihni ndikimet e integruara të dy muzave në këtë kohë.

Punime të tjera në shitje përfshijnë “Buste d’homme” të vitit 1969, një pikturë nga periudha e vonë e Picasso-s që dikur varej pas barit të restorantit të Las Vegas, “Nature morte au panier de fruit et aux fleurs”, një natyrë e vdekur e pikturuar gjatë pushtimit nazist të Parisit dhe “Aiguière -Visage”, një anije e bardhë terrakote që ai e bëri në 1954.

Ankandi Picasso do të jetë shitja “më e madhe dhe më domethënëse” e artit të bukur që është zhvilluar ndonjëherë në Las Vegas. Lëvizja është pjesë e përpjekjeve të MGM për të ripozicionuar qytetin i njohur për lojërat e fatit dhe argëtimin si një destinacion më i gjerë arti.

Vjen në një kohë kur pandemia e vazhdueshme po ndryshon rrënjësisht si tregun e artit ashtu edhe sektorët e mikpritjes dhe udhëtimit. Gushtin e kaluar, “MGM Resorts” pushoi nga puna 18,000 punonjës, një e katërta e fuqisë punëtore mes një rënie prej 61% të numrit të vizitorëve në Las Vegas në korrik 2020 në krahasim me një vit më parë. Këtë muaj, “MGM Resorts International” raportoi një rikthim në fitimet e tij në tremujorin e dytë për shkak të rritjes së udhëtimeve.

Ju rikujtojmë, se tabloja “Gruaja e ulur pranë dritares (Marie-Thérèse)” e Pablo Picasso-s u shit për 103,4 milionë dollarë gjatë ankandit të organizuar tek Christie’s, në Nju Jork. Tabloja me përmasa 1,46 metra me 1,14 metra, e pikturuar më 1932, u vlerësua 90 milionë dollarë dhe arriti në 103,4 kur u shtuan tarifat dhe komisionet, pas një beteje më shumë se 19 minutëshe midis koleksionistëve.

Ndërkaq, një pikturë e Pablo Picassos, e vlerësuar në 25 milionë euro, e vjedhur 20 vjet më parë në një jaht në jug të Francës, u rishfaq në Holandë falë hulumtimit të një eksperti holandez të artit.