Food & Drink Health & Beauty

A mund të hani lëkurën e pjeshkës dhe a duhet?!

Lëkura e pjeshkës është përgjithësisht e shëndetshme dhe e sigurt për t’u ngrënë për shumicën e njerëzve. Në fakt, është më i lartë në fibra dhe disa antioksidantë sesa vetëm mishi i pjeshkës. Si e tillë, ngrënia e një pjeshke të plotë me lëvozhgën e saj mund të ofrojë përfitimet më të mëdha të mundshme shëndetësore. Megjithatë, lëkura e pjeshkës mund të përmbajë më shumë pesticide sesa mishi.

Nëse dëshironi të ulni nivelet e pesticideve në lëkurën e pjeshkës, lani dhe qëroni pjeshkën përpara se ta hani dhe/ose zgjidhni ato organike në dyqan. Megjithatë, mbani në mend se heqja e lëvozhgës do të shpëtojë edhe nga disa lëndë ushqyese të dobishme. Për më tepër, njerëzit me IBD ose probleme të tjera të tretjes zakonisht këshillohen të shmangin frutat e papërpunuara me lëvozhgat e tyre. Së fundmi, mund të jetë mirë që të qëroni pjeshkët për disa përgatitje recetash si byrekët ose akullorja. Thjesht ndiqni sugjerimet e recetës për rezultatet më të mira.

Jo vetëm që pjeshkët janë të lëngshme, të ëmbla dhe thjesht të shijshme, ato kanë një mori përfitimesh të mundshme shëndetësore, duke përfshirë:

plot me lëndë ushqyese dhe antioksidantë

ndihmojnë në tretje

përmirësojnë shëndetin e zemrës

mund të mbështesë sistemin tuaj imunitar

mund të ndihmojë në ruajtjen e një peshe të shëndetshme

mund të mbrojë dhe përmirësojë lëkurën

mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të kancerit

mund të ndihmojë në rregullimin e sheqerit në gjak

përmirësojnë shikimin