Dëgjo live TOP ALBANIA RADIO
Dëgjo live TOP GOLD RADIO
Dëgjo live MY MUSIC RADIO
Voto në THE TOP LIST

Botë e Çuditshme

Top Albania Radio rikthen botën e çuditshme në kohët më të çudtishme që po jeton planeti ynë, kur asgjë nuk është më e çuditshme. Botë e Çuditshme është një nga programet e hershme të Top Albania Radios, që i dedikohet gamës së madhe të kurioziteteve rreth jetës sonë, planetit ku jetojmë dhe jo vetëm, florës e faunës si dhe gjithçkaje që natyra dhe njerëzit kanë krijuar. Botë e Çuditshme është një program info/argëtues.

Të Dielën ora: 08:00 - 10:00

Hosts & DJs

Në vitin 1790 në Amerikë u shpik turjela e parë për shpuarjen e dhëmbëve.
Më 1590 holandezi Zaharijaz Jansen që merrej me optikë, ideoi dhe konstruktoi mikroskopin.
Në vitin 1560 kirurgu francez Ambruaz Pare ishte i pari që realizoi gjymtyrët artificiale të njeriut.
Druri rekord i trashësisë në botë është një “Baobabi”, me moshë 30 shekullore i cili gjendet në Tan-Ganikë. Trashësia e tij është 47m, lartësia 22m, ndërsa perimetrin e kurorës e ka 145m
Në Brazil është vrarë gjarpëri më i madh në botë, Anakonda, gjatësia e të cilës arrinte në 35 metra. Për t’a vrarë këtë gjigant u desh që të goditej me 500 plumba.
Gjethet më të mëdha në botë i ka “Rafia”, një lloj palme në brigjet e lumit Amazon. Gjethet e saj arrijnë gjatësinë 22 metra dhe gjerësi 12 metra. Në të mund të strehohen 10 njerëz.
Në Evropë patataja u soll nga Amerika në vitin 1536. Në fillim u mbollm vetëm për lulen e bukur që ka, më vonë nisi të përdoret edhe për ushqim.
Në botë ka vetëm një lumë që nuk ka asnjë urë. Ai është Amazona që bashkë me Ujakalin dhe lumin Apurimak kanë rreth 7100 km gjatësi.
Njihuni me madhësitë e oqeaneve. Më gjiganti është oqeani Paqësor, i ndjekur nga Atlantiku, oqeani Indian dhe Oqeani i Ngrirë i Veriut.
Për nga sasia e kripës më së shumti ka deti i Kuq ndërsa më së paku deti Baltik!
Femrat kanë supremaci jo vetëm në bukurinë e syve por edhe në funksionalitetin e tyre. Ato i pulitin sytë 2 herë më shumë se meshkujt.
Pavarësisht sesa mund të merreni me sport, në trupin e njeriut muskuli me i fortë mbetet gjuha!
A e dini se fluturat shijojnë me anë të këmbëve, delfinët flenë me një sy hapur, ndërsa minjtë mund të durojnë pa ujë më tepër se devetë?
Në Tokë ekzistojnë 4 oqeane dhe 56 detra që së bashku formojnë “Detin Botëror” i cili përfshin 71% të sipërfaqes së përgjithshme të Tokës!
Duhet të dini se 96% e kastravecit është ujë, ndërsa një 1 kg limon ka më tepër sheqer se në një luleshtrydhe!
Lindjet vjetore në Indi, e kalojnë popullsinë e Australisë!
Pavarësisht nga madhësia dhe trashësia e saj, një fletë letre nuk mund të paloset më tepër se 9 herë!
Në SHBA, 1/3 e zezakëve mes moshës 20-29 vjeç janë në burg ose nën hetim!
A e dini se Arabia Saudite është vendi më i madh në botë pa asnjë lum të vetëm?
A e dini se në botë ka rreth 450 lloje djathi, 240 prej të cilave vijnë nga Franca?
Top Albania Radio