Food & Drink Health & Beauty Lifestyle

Ka një arsye pse duhet të hani bajame para gjumit!

Gjumi i mirë është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shëndetin tuaj të përgjithshëm. Mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të caktuara kronike, të mbajë trurin tuaj të shëndetshëm dhe të forcojë sistemin tuaj imunitar. Në përgjithësi rekomandohet që të bëni mes 7 dhe 9 orë gjumë të pandërprerë çdo natë, megjithëse shumë njerëz luftojnë për të marrë mjaftueshëm. Ka shumë strategji që mund të përdorni për të promovuar një gjumë të mirë, duke përfshirë ndryshimet në dietën tuaj, pasi disa ushqime dhe pije kanë veti nxitëse të gjumit. Bajamet sugjerohen shumë të konsumohen para gjumit.

Bajamet janë një lloj fruti i thatë me shumë përfitime shëndetësore. Ato janë një burim i shkëlqyer i shumë lëndëve ushqyese, pasi 28 gram bajame të pjekura përmbajnë 18% të nevojave ditore të një të rrituri për fosfor dhe 23% për riboflavin. Konsumimi i rregullt i bajameve është shoqëruar me rrezik më të ulët të disa sëmundjeve kronike, si diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës. Kjo i atribuohet yndyrave të tyre të shëndetshme të pangopura, fibrave dhe antioksidantëve. Antioksidantët mund të mbrojnë qelizat tuaja nga inflamacioni i dëmshëm që mund të çojë në këto sëmundje kronike.

Është pohuar se bajamet mund të ndihmojnë gjithashtu në rritjen e cilësisë së gjumit. Kjo është për shkak se bajamet, së bashku me disa lloje të tjera të arrave, janë një burim i hormonit melatonin. Melatonina rregullon orën tuaj të brendshme dhe sinjalizon trupin tuaj që të përgatitet për gjumë. Bajamet janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i magnezit, duke siguruar 19% të nevojave tuaja ditore.

Konsumimi i sasive të mjaftueshme të magnezit mund të ndihmojë në përmirësimin e cilësisë së gjumit, veçanërisht për ata që kanë pagjumësi. Roli i magnezit në nxitjen e gjumit mendohet se lidhet me aftësinë e tij për të reduktuar inflamacionin. Për më tepër, mund të ndihmojë në uljen e niveleve të kortizolit të hormonit të stresit, i cili dihet se ndërpret gjumin.