Fashion

Kur filluan gratë të veshin pantallona?!

Në disa kultura, pantallonat kanë qenë veshje të zakonshme të veshura nga gratë për shekuj ose mijëvjeçarë. Ky nuk ishte rasti në pjesën më të madhe të shoqërisë perëndimore. Në Shtetet e Bashkuara, gratë zakonisht mbanin funde të gjata, me përjashtim të disa grave që mbanin rroba si pantallona për të kryer punë ose për t’u marrë me sport. Ndërsa kishte disa gra që mbrojtën pantallonat në shekullin e 19-të, pantallonat si një opsion i pranueshëm i veshjeve të përditshme për gratë nuk u shfaqën vërtet deri në mesin e shekullit të 20-të.

Miratimi i pantallonave si një veshje popullore për gratë në shoqërinë perëndimore i ka rrënjët në lëvizjen e reformës së veshjeve të mesit të shekullit të 19-të. Edhe pse kishte gra të kësaj kohe që kishin veshur tashmë veshje si pantallona nëse merreshin me ushtrime fizike ose punë shtëpiake, veshjet zakonisht visheshin jashtë syve të publikut. Shumica e grave zakonisht mbanin funde të gjata që ndiheshin të rënda, dukeshin të mëdha dhe kufizonin gamën e tyre të lëvizjes. Disa gra, duke përqafuar konceptin e “veshjes racionale”, donin opsionin për të veshur pantallona në publik. Disa e donin atë për arsye thjesht praktike, si për rehati dhe lehtësinë e lëvizjes. Për të tjerët, liria për të veshur pantallona ishte e lidhur me lëvizjen për të drejtat e grave, një kryqëzatë radikale dhe e diskutueshme në atë kohë.

Në Shtetet e Bashkuara, Elizabeth Smith Miller krijoi një version të hershëm të veshjeve si pantallona për gratë rreth vitit 1851. Ai përbëhej nga një fund që shtrihej poshtë gjunjëve dhe pantallona të lirshme “turke” që mblidheshin tek kyçet dhe vishej me një xhaketë të shkurtër. krye. E njohur si “bloomers”, kjo veshje mori emrin e saj nga një Amelia Jenks Bloomer. Mbështetësit e tjerë të hershëm të pantallonave për gratë ishin mjekja dhe reformatorja Mary Edwards Walker dhe sufragistja Elizabeth Cady Stanton. Pavarësisht se gëzonin popullaritet në disa qarqe, bloomers gjeneruan shumë polemika. Përdorimi i tyre i përditshëm u zbeh pas disa vitesh, dhe pantallonat për gratë u zhvendosën përsëri në një gamë të kufizuar aktivitetesh, të tilla si ushtrimet ose punët e përditshme, ose visheshin privatisht.