Health & Beauty Lifestyle

Nëse flini me çorape natën, hidhini një sy këtij artikulli!

Nga njëra anë, moti ka ndryshuar dhe vera është këtu – por nga ana tjetër, ka ende disa që preferojnë të shkojnë në shtrat me çorape. Por ndërsa shumë mund të besojnë se është një mënyrë për të qëndruar ngrohtë kur kondicioneri e fton dhomën paksa shumë. Por sipas hulumtimeve, çorapet mund të përmbajnë edhe më shumë baktere sesa ato që gjenden në jashtëqitje.

Sipas një studimi nga MattressNextDay, të shkosh në shtrat me çorape të pista mund t’i ekspozojë çarçafët ndaj baktereve të bezdisshme. Për këtë studim , u analizuan çorapet e njerëzve të ndryshëm të veshur nga ora 7 e mëngjesit deri në 23:00. U zbulua se çdo person mbante të njëjtat çorape ndërsa mbante këpucë, ushtronte dhe kryente aktivitete të tjera të përditshme.

Sipas analizave, u zbulua se gjysma e çorapeve përmbanin baktere të gjetura në jashtëqitjen dhe te buburrecat dhe këto mund të infektonin rrugët e frymëmarrjes ose traktin urinar. Ekspertët thanë se kjo shpjegoi se mikroorganizmat bezdisshëm janë të rrezikshëm për njerëzit që kanë të bëjnë me disa probleme themelore shëndetësore. Infeksioni Pseudomonas është veçanërisht një kërcënim për njerëzit me imunitet të komprometuar, si:

  • Pacientët me kancer
  • Diabetikët
  • Pacientët me fibrozë cistike
  • Foshnjat e porsalindura
  • Marrësit e transplantit të organeve
  • Pacientët që vuajnë nga djegiet

Mjekët thonë se Pseudomonas lulëzon në mjedise të lagështa dhe të lagështa si shtrati. Gjatë gjumit, disa njerëz djersiten dhe shtrati është gjithashtu i ngrohtë, gjë që e bën atë një terren perfekt për mbarështimin e patogjenëve si E.coli dhe stafilokoku aureus. Për këtë qëllim, mjekët këshillojnë këshillat e mëposhtme:

  1. Shkoni në shtrat me pizhame të pastra dhe një palë çorape të pastra nëse keni nevojë për to
  2. Lani rregullisht rrobat e veshura çdo ditë
  3. Mbajeni veten të hidratuar
  4. Përdorni çarçafë të butë për shtratin tuaj