Health & Beauty Lifestyle

Pse ndodh dridhja në gjumë dhe si ta parandaloni?

Ju shpesh shkoni për të fjetur dhe vini re që trupi juaj papritmas dridhet. Sado e bezdisshme që mund të jetë, kjo ndjesi është në të vërtetë mjaft e zakonshme. Njihet si një hov hipnik dhe vlerësohet se prek deri në 70 për qind të njerëzve. Ndonjëherë i quajtur edhe një hov hipnagogjik, fillimi i gjumit, dridhja e gjumit ose ngërçi mioklonik, është një lëvizje e pavullnetshme që tenton të ndodhë gjatë kalimit midis fazës një dhe dy të ciklit tuaj të gjumit.

Kjo është kur muskujt tuaj fillojnë të relaksohen, rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja ngadalësohen dhe temperatura e trupit fillon të bjerë. Sipas NHS, spazmat shpesh shoqërohen me ndjesinë e rënies, ose herë pas here një zhurmë të madhe ose ndezje drite. Ndonjëherë i gjithë trupi dridhet, por mund të ndodhë edhe vetëm në këmbë, thonë ekspertët e shëndetit.

Në përgjithësi, ato nuk janë shumë shqetësuese dhe nuk ndikojnë në gjumin tuaj afatgjatë. Megjithatë, ka disa gjëra që mund të bëni për të ulur shanset tuaja për të ndodhur. Kjo përfshin reduktimin e niveleve të stresit dhe ankthit, konsumimin e më pak pijeve me kafeinë dhe fillimin e gjumit më të madh.

Këshillohet gjithashtu që të mos ushtroheni brenda tre orëve pas gjumit pasi kjo ka qenë e lidhur me kontraktimet gjatë natës. Dhe shkencëtarët rekomandojnë të largoheni nga alkooli të paktën dy orë para se të goditni sanë. Por për të filluar, specialistët rekomandojnë të mbani një ditar për të gjurmuar saktësisht se kur ndodhin kërcitje dhe çfarë keni bërë, keni ngrënë dhe pirë atë ditë.

Lisa Artis, zëvendës CEO në The Sleep Charity, tha për The Mirror se kjo ngushton shkaktarët e mundshëm dhe ndihmon në trajtimin e rrënjës së problemit. Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë për trajtim nëse nuk shoqërohen me ankesa të tjera si lëndime fizike, urinim në shtrat ose konfuzion.