Health & Beauty Lifestyle

Shqetësimet gjatë menstruacioneve dhe si t’i zgjidhni ato!

Është normale të ndihesh sëmurë para dhe gjatë menstruacioneve. Ndërsa nivelet e hormoneve rriten dhe bien gjatë ciklit menstrual të një vajze, kjo mund të ndikojë në mënyrën se si ajo ndihet, si fizikisht ashtu edhe emocionalisht. Kjo njihet si sindroma premenstruale (PMS) dhe mund ta bëjë një vajzë të ndjehet sikur fshihet në shtrat me mbulesat mbi kokë.

Për fat të mirë, ju mund të bëni disa gjëra për të lehtësuar simptomat e PMS. Provoni të hani një dietë të ekuilibruar me shumë fruta dhe perime të freskëta dhe të zvogëloni ushqimet e përpunuara si patate të skuqura. Ulni sasinë e kripës që hani dhe pini më shumë ujë. Thuajini jo kafeinës dhe po ushqimeve me kalcium dhe drithëra. Gjithashtu, flini shumë gjatë natës.

Herë pas here, simptomat e PMS mund të përfshijnë ndjenja të depresionit ekstrem dhe mungesës së shpresës. Nëse është kështu, flisni me mjekun tuaj, mund të jetë një shenjë se diçka tjetër po ndodh.

Fatkeqësisht, ngërçet janë të zakonshme për shumë vajza. Qetësuesit e dhimbjeve pa recetë mund të jenë të dobishëm. Provoni t’i merrni sapo të vini re ngërçet që fillojnë në vend që të prisni që dhimbja të përkeqësohet. Ushtrimi i rregullt mund t’i bëjë ngërçet më pak të dhimbshme dhe të ndihmojë me simptomat e PMS. Plus, stërvitja është një përmirësues i mirë i humorit. Nëse periodat tuaja janë akoma të dhimbshme, flisni me mjekun tuaj për sugjerime të tjera.