Auto & Moto

A lidhet energjia e makinës me rritjen e aksidenteve?!

Duke analizuar raportet e përdorimit të mijëra makinave, duke i klasifikuar ato sipas markës dhe fuqisë mesatare të motorit, CarVertical u përpoq të zbulonte nëse ka një lidhje të drejtpërdrejtë midis fuqisë së automjetit dhe shpejtësisë dhe aksidenteve. Një ekzaminim i të dhënave nga 43 prodhues makinash zbuloi se brenda çdo marke, modelet me fuqi më të lartë kishin një përqindje më të lartë të automjeteve të përfshira në aksidente krahasuar me modelet me fuqi më të ulët.

CarVertical merr shembullin e Tesla-s, ku shihet shumë qartë se sa më e lartë të jetë fuqia e motorit, aq më i lartë është numri i dëmtimeve të regjistruara. Nëse marrim automjete nga 100 deri në 200 kW (135 deri në 271 kuaj/fuqi), 53.6% kanë histori të regjistruar aksidentesh. Numri i aksidenteve rritet në 55,6% për modelet që zhvillohen midis 200 dhe 300 kW (271 në 407 kW), 58,3% nga 300 në 400 kW (407 në 543 kW) dhe deri në 62% për ato me më shumë se 400 kW.

BMW shpesh dallohet me shifrat e saj mbi mesataren. Marka gjermane, për shembull, ka shkallën më të lartë të makinave të fuqishme të dëmtuara, përkatësisht 68.6% me motorë që zhvillojnë 400 kW ose më shumë. Megjithatë, BMW-të më të dobëta gjithashtu vuajnë shumë: 60.3% me 100 kW ose më pak (135 kuaj/fuqi ose më pak).

Studimi gjurmon gjithashtu markat që kanë një fuqi mesatare më të ulët dhe kanë një shkallë shumë më të ulët aksidentesh. Lancia, me një pjesë të makinave të dëmtuara prej 13.1%, është katër herë më e mirë se Bentley dhe 53.1%. Smart ka fuqinë mesatare më të ulët të motorit nga të gjitha markat e testuara dhe ka një shkallë përplasjeje prej 19.4%. Pasojnë Fiat dhe Peugeot me përkatësisht 22.08% dhe 33.85%. Ekzistojnë gjithashtu dy përjashtime midis markave më të dobëta, të cilat kanë një përqindje relativisht të lartë të aksidenteve: Dacia (48.9%) dhe Suzuki (50.8%).