Food & Drink Health & Beauty

Çfarë duhet të dini për gatimin me kapak të hapur!

Në udhëzimet e fundit dietike për indianët (DGI) që synojnë promovimin e praktikave më të mira të sigurisë ushqimore, Këshilli Indian i Kërkimeve Mjekësore (ICMR) ka paralajmëruar kundër metodës së gatimit me kapak të hapur të përdorur nga shumë familje dhe institucione ushqimore. Kjo teknikë tradicionale e gatimit, e cila përfshin lënien e tenxhereve dhe tiganëve pa mbuluar gjatë procesit të gatimit mund të çojë në një humbje të konsiderueshme të lëndëve ushqyese thelbësore.

Trupi mjekësor deklaroi:

Në gatimin me kapak të hapur, ushqimi merr një kohë më të gjatë për t’u gatuar dhe ekspozimi ndaj ajrit përshpejton humbjen e lëndëve ushqyese. Ndërsa në gatimin me kapak të mbyllur, ushqimi gatuhet shpejt dhe lëndët ushqyese mbahen më mirë për shkak të kohës më të shkurtër të gatimit. Perimet jeshile dhe perimet me gjethe jeshile ndryshojnë ngjyrën gjatë gatimit me kapak të mbyllur, por minimizojnë humbjen e lëndëve ushqyese.

Kanikka Malhotra, dietologe konsulente dhe edukatore e certifikuar për diabetin, tha se:

Gatimi me kapak të hapur mund të jetë një shkak për humbjen e lëndëve ushqyese të vlefshme në ushqimin tuaj. Këto përfshijnë vitaminat C dhe vitaminat e kompleksit B. Me heqjen e kapakut, ato kullohen nga uji i gatimit dhe transportohen nga avulli që dalin. Vitamina C dhe folati janë veçanërisht të ndjeshme ndaj kohërave të gjata të gatimit. Gatimi me kapak të hapur shpesh zgjat më shumë sepse nxehtësia ikën, duke degraduar më tej lëndët ushqyese thelbësore. Efekti i ekspozimit ndaj ajrit gjatë gatimit me kapak të hapur përshpejton humbjen e lëndëve ushqyese. Ajri përmban oksigjen, i cili mund të reagojë me disa lëndë ushqyese në ushqim, duke bërë që ato të degradohen dhe të bëhen më pak të dobishme.

Yndyrnat dhe vajrat janë të ndjeshme ndaj prishjes dhe formimit të radikaleve të lira të dëmshme kur ekspozohen ndaj oksigjenit për periudha të gjata. Kur gatuani me një kapak të hapur, veçanërisht me shumë ujë, vitaminat dhe mineralet e tretshme në ujë mund të rrjedhin nga vakti dhe të treten në ujin e gatimit. Kjo ndodh sepse këto lëndë ushqyese nuk janë të lidhura fort me ushqimin dhe largohen lehtësisht nga avulli që del.

Perimet dhe frutat janë veçanërisht të pasura me vitamina të tretshme në ujë (vitamina C, B) dhe antioksidantë që janë të prekshëm si nga kullimi ashtu edhe nga oksidimi. Zarzavatet me gjethe dhe perimet me ngjyra të ndezura ndikohen veçanërisht nga gatimi me kapak të hapur. Peshqit janë të pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat janë të prirura ndaj oksidimit dhe mund të prishen me ekspozim të zgjatur në ajër. Në gatimin me kapak të hapur, ushqimi merr një kohë më të gjatë për t’u gatuar dhe ekspozimi ndaj ajrit përshpejton humbjen e lëndëve ushqyese. Ndërsa në gatimin me kapak të mbyllur, ushqimi gatuhet shpejt dhe lëndët ushqyese mbahen më mirë për shkak të kohës më të shkurtër të gatimit. Perimet jeshile dhe perimet me gjethe jeshile ndryshojnë ngjyrën gjatë gatimit me kapak të mbyllur, por minimizojnë humbjen e lëndëve ushqyese.