Food & Drink Health & Beauty

Efektet anësore të konsumimit të tepërt të orizit!

Orizi është një dietë e zakonshme bazë në shumë shtëpi. Por gjëja që shumica prej nesh nuk e dinë është se megjithëse orizi na siguron një burim të mirë energjie në formën e karbohidrateve, ngrënia e tepërt e tij mund të ketë disa efekte anësore. Këtu janë efektet anësore të konsumimit të tepërt të orizit.

1. Toksiciteti i arsenikut

Orizi grumbullon më shumë arsenik sesa kulturat e tjera ushqimore. Në fakt, është burimi i vetëm më i madh ushqimor i arsenikut inorganik, i cili është forma më toksike. Ndërsa arseniku dietik është përgjithësisht i pranishëm në sasi të ulëta dhe nuk shkakton ndonjë simptomë të menjëhershme të helmimit, gëlltitja afatgjatë e arsenikut inorganik mund të shkaktojë probleme të ndryshme nervore tek fëmijët dhe adoleshentët, si: përqendrimi i dëmtuar, mësimi dhe kujtesa, inteligjenca e reduktuar dhe kompetenca sociale.

2. Diabeti

Orizi përmban karbohidrate që në fakt është e barabartë me sheqerin. Pra, konsumimi i shpeshtë i orizit në sasi të mëdha mund të shkaktojë diabetin. Një ekip studiuesish të udhëhequr nga Qi Sun, MD, në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvardit në Boston, e konfirmuan këtë, ata zbuluan se ngrënia e orizit të bardhë në baza ditore mund të rrisë rrezikun e lartë për zhvillimin e diabetit të tipit 2 dhe gjithashtu të shkaktojë obezitet.

3. Nuk lë vend për dietë të ekuilibruar

Konsumimi i tepërt i orizit ose i ndonjë ushqimi tjetër për këtë çështje mund t’ju bëjë të hani shumë pak nga lëndët ushqyese të tjera të nevojshme për të siguruar një shëndet optimal. Me kalimin e kohës trupi do të vuajë mangësi si vitamina A, zinku, hekuri.