Botë e Çuditshme

Mish viçi brenda kokrrave të orizit, habisin shkencëtarët koreanë!

Shkencëtarët koreanë po kombinojnë mishin dhe orizin duke rritur qelizat e kafshëve dhe qelizat yndyrore brenda kokrrave të orizit. Sipas një studimi të botuar në revistën Matter, “orizi i proteinave të kultivuara me qeliza” mund të provohet të bëhet një superushqim. Shkencëtarët përdorën xhelatinë peshku, një përbërës i sigurt dhe i ngrënshëm që ndihmon qelizat të ngjiten në oriz, pastaj të mbjellin muskujt e lopës dhe qelizat burimore yndyrore në oriz.

Pas 9 deri në 11 ditë, orizi i viçit i kultivuar në qeliza u korr. Sipas autorit të studimit Sohyeon Park, orizi siguroi një strukturë natyrale dhe një profil ushqyes për rritjen e qelizave të mishit. Park i tha CNN-it se ekipi i tij kishte provuar të eksperimentonte me kombinime të tjera duke përfshirë sojën, por nuk funksionoi sepse konsumatorët nuk mund ta ndiejnë strukturën e mishit.

Në një njoftim, ekipi tha se orizi hibrid është më ushqyes se orizi tradicional, me 8% më shumë proteina dhe 7% më shumë yndyrë. Krahasuar me orizin tradicional, orizi hibrid ishte më i fortë dhe më i brishtë. Sipas studimit, për çdo 100 gram proteinë të prodhuar, orizi hibrid vlerësohet të çlirojë më pak se 6.27 kg. CO2, krahasuar me 49,89 kg të viçit. Nëse tregtohet, orizi hibrid mund të kushtojë rreth 2.23 dollarë për kilogramë.